Новини - България

Ръководството на "Пирогов": Не е ясно кой и защо цели болницата да не работи
Прочетена: 97 пъти

"Категорично не сме съгласни и остро протестираме срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, които уронват престижа на всички професионалисти, които работят тук. Декларативният и ултимативният тон, с които се подхвърлят неверни данни са абсолютни инсинуации."

 

Това се казва в декларация на ръководството на "Пирогов", подписана от повечето ръководители на клиники в спешната болница и разпространена вчера на пресконференция в лечебното заведение. Тя бе свикана в късния следобед, около час след поредния протест на част от персонала. 

 

В декларацията, прочетена от проф. Николай Габровски, изпълняващ длъжността "директор" в отсъствието на титуляра проф. Асен Балтов се посочва още:    

 

"Изложените тези може да приемем единствено и само като акт, целящ да урони дългогошното градене на авторитет като лечебно заведение за безотказната спешна медицинска помощ. Така предприетите действия и думи, намираме и за удар по стабилността на системата на здравеопазването.

Не е ясно кой и защо цели „Пирогов” да не работи.

Не е ясно кой и защо се стреми посредством, всякакви средства да саботира реформата в лечебното заведение.

Болницата отчита подобрени финасови резултати, особено през последния месец, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете.

Преди Коледа ще бъдат изплатени, както месечните заплати, така и допълнително материално стимулиране (ДМС).

Никой не е подписал декларация за преназначаване на изпитателен срок.

Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов” и насажда нарушаване доверието на пациентите".

 

Припомняме, напрежението в "Пирогов" ескалира през последните дни, след като част от работещите започнаха протести пред входа на болницата с искания за смяна на директора проф. Асен Балтов поради лошо управление, намаляване на трудовите възнаграждения, промяна на трудови договори от постоянни на временни с изпитателен срок, намаляване на медицинския персонал и увеличаване на администрацията. Протестиращите - членове на синдикалната организация "Подкрепа" изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той назначи проверка, резултатите от която се очакват в близките дни. Министър Ананиев обеща да огласи вижданията си за решаването на проблемите на спешната болница след като се запознае с резултатите от нея.    

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития