Новини - България

Ръководството на "Майчин дом" увисна в правния мир
Прочетена: 1784 пъти

Целият директорски борд, заедно с изпълнителния директор на университетската АГ болница "Майчин дом", няма правно основание да управлява лечебното заведение, установи проверка на RedMedia.

 

Както вече съобщихме, провелият се тази сряда конкурс за нов директор на най-голямата специализирана АГ болница у нас не излъчи победител, защото нито един от общо двамата кандидати за поста не е получил оценка над 4,50 за представянето си. Този факт обаче автоматично прекратява договорите на ръководството, защото според официалните документи в Търговския регистър Министерството на здравеопазването е възложило управлението до провеждането на конкурса, а не до избора на нов директор.

 

В резултат "Майчин дом" се оказва не само без нов шеф, но и без законен от юридическа гледна точка Съвет на директорите.

 

Според вписаните в Търговския регистър обстоятелства, бившият директор на болницата проф. Виктор Златков е бил освободен от здравния министър д-р Петър Москов на 18.05.2016 година. Месец преди това самият проф. Златков уведомява принципала, че няма да се кандидатира за трети пореден мандат, но изразява готовността си да продължи да управлява лечебното заведение до официалния избор на негов заместник.

 

Окончателното решение на министър Москов обаче (като принципал и едноличен собственик на капитала) е да поднови ръководството преди да проведе конкурс. На 26.05.2016 г. той подписва договор, с който възлага управлението на СБАЛАГ "Майчин дом" на д-р Димитър Драгиев - бивш директор на АГ болница "Шейново" (до 2008 г.) и на ликвидирания "Столичен медицински холдинг". Д-р Драгиев влиза и в Съвета на директорите на "Майчин дом", заедно с предходните му представители д-р Ивиан Бенишев и проф. Стоимен Иванов. По силата на договора тримата трябва да ръководят болницата до провеждането на конкурс за нов директор, след което договорът им се прекратява.

 

Странното в случая е, че според информацията в Търговския регистър мандатът им е пълен и трябва да приключи след цели три години - на 26.05.2019 година. И това обстоятелство е вписано в регистъра близо месец преди планирания избор на постоянно ново ръководство.

 

Конкурсът за нов директор е обявен със заповед на министър Москов ден след подписването но новия договор за управление, а самото препитване на единствените двама кандидати се извършва по план на 29 юни. От Министерството на здравеопазването отказаха да обявят пред RedMedia имената на конкурентите, но по непотвърдена информация за поста са се борили вече назначеният за временен управител д-р Димитър Драгиев и акушер-гинекологът д-р Любомир Дамянов. Победител не е излъчен, но временното ръководство на "Майчин дом" автоматично приключва с ангажиментите си, защото е избрано до провеждането на конкурса, а не до избора на нов директор.

 

В така създалата се ситуация министър Москов трябва да подпише нов договор и да възложи управлението на нов Съвет на директорите, обясниха юристи пред RedMedia. Законният срок за вписване на нови обстоятелства в Търговския регистър е 7 дни, което означава, че до 6 юли ръководството на "Майчин дом" трябва отново да бъде "узаконено".

 

Освен това ще трябва да бъде насрочен и нов конкурс за директорския пост. И всичко трябва да се случи до средата на август, защото едно от изискванията при възлагане на временно управление на лечебни заведения е то да не продължава повече от 90 дни.

 

Самата АГ болница "Майчин дом" едва ли ще пострада от цялата неразбория, но е факт, че поне седмица ръководството й буквално ще виси в правния мир.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития