Новини - България

Ръководството на лекарския съюз получи мандат да подпише НРД-2017
Прочетена: 456 пъти

Шесдесет и шестият извънреден събор на Български лекарски съюз (БЛС) даде мандат на ръководството на организацията да подпише Националния рамков договор за 2017 (НРД-2017) с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"Независимо от усилията на БЛС и постигнатите крачки напред, в предходната година бяхме поставени в условия на командно-административен режим от страна на НЗОК и Министерството на здравеопазването и в тази ситуация на никого не беше особено добре, каза в началото на събора председателят на Управителния съвет на БЛС д-р Венцислав Грозев.

По думите му при труден преговорен процес и въпреки бюджет със заложен дефицит, БЛС е успял да договори добри условия за всички изпълнители на медицинска помощ. Грозев коментира, че са договорени прогнозни бюджети на тримесечие за болничната помощ и възстановяването на неоснователно получени суми за надвишени регулативните стандарти на тримесичие за извънболничната помощ, да се извършва при изчерпване на национално ниво.

 

За болнична помощ за предвидени 1 млрд. 613 млн. лева. Сумата е равна на реално изразходваната през 2016 г. Лекарският съюз е договорил надсъбраните средства да бъдат пропорционално разпределени по видове медицински дейности, като се гарантира полагащата се сума за болнична помощ.

 

За специализирана извънболнична медицинска помощ са заложени с 8 млн. лв. повече от миналата година и са увеличени цените на медицинските дейности в първичната и специализираната медицинска помощ.

 

Най-голямо недоволство в новите правила предизвика идеята личните лекари да бъдат санкционирани, ако здравословното състояние на пациентите им не е добре контролирано. Все пак джипитата са получили уверение от ръководството на БЛС, че няма да има глоби, ако са направили всичко необходимо да овладеят кръвното, захарта или холестерола на пациентите си.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития