Новини - България

Работна група ще променя здравноосигурителния модел в България
Прочетена: 336 пъти

Работна група от експерти ще се захване с изготвянето на концепция за развитие на здравноосигурителния модел в България, която да бъде поставена на дебат в обществото. Това обяви ръководителят на инициативата "Партньорство за здраве" д-р Станимир Хасърджиев по време на Третата годишна конференция на в. "Капитал" за икономическия растеж в здравния сектор.

 

В качеството си на секретар на Консултативния съвет по здравеопазване към Министерски съвет той е получил писмо от здравния министър д-р Петър Москов, който му възлага съставянето на работната група.

"Обърнали сме се към всички  организации да посочат имена, които смятат, че са изявени и имат компетенцията да разработят една такава концепция. На мен също ми е интересно какво ще ни се предложи", обяви д-р Хасърджиев.

По думите му реализирането на идеята за допълнително здравно осигуряване сериозно е закъсняло и страната ни има много да наваксва по отношение на обезпечаването на средствата в публичните фондове. Един от вариантите за развитие на модела е увеличаването на здравната вноска, но на този етап по въпроса няма политически консенсус. Другата възможност е да се генерират повече средства в публичните фондове чрез допълнително здравно осигуряване. 

"Стана все по-скъпо да се разболееш в днешно време, затова трябва да мислим как да намалим огромната финансова тежест върху болния човек. Защото сега, когато се разболее, над 50% от средствата за здравеопазване идват пряко от неговия джоб", обобщи д-р Хасърджиев.

Допълнителните фактори, с които трябва да се съобрази бъдещият здравноосигурителен модел, са демографската криза и застаряването на населението.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития