Новини - България

Работна група изготвя официален стандарт за работата на медицинските сестри
Прочетена: 1308 пъти

Министерството на здравеопазването е сформирало работна група, която да създаде официален стандарт за работата на медицинските сестри. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по време на Националната конференция „Проблеми и перспективи на здравните грижи в училищното и детското здравеопазване“. Събитието е организирано от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, като фокусът на тазгодишното издание са професионалистите по здравни грижи в училищата и детските заведения.

„Във всяка една област на работа на медицинските сестри има разписани точни процедури – в детско отделение, в кардиологично отделение, в реанимация сестрите имат разписани правила на работа, но те не са официален документ, който сестрата може да представи в съда и да защити своите действия“, каза д-р Ненков.

Пред журналисти д-р Мирослав Ненков обясни:

„Не очаквайте да посоча точен параметър по отношение увеличението на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи в училищата и градините, тъй като няколко са институциите, ангажирани с управлението на този процес. Със сигурност ще се постараем да бъдат увеличени доходите им, като стъпка в тази посока би могло да бъде и търсене на промяна по отношение мястото на професията в Класификатора на длъжностите“.

От думите на заместник-министъра стана ясно още, че предстои изменение на Наредба № 3 за здравните кабинети в детските заведения и училищата, засягаща минималния брой ученици/деца, обслужвани от един медицински специалист.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития