Новини - България

Пускат частично водата в Хасково – уранът в 6 кладенеца е в нормата
Прочетена: 139 пъти

В Министерство на здравеопазването са получени вчера част от резултатите от изследванията на питейна вода от гр. Хасково, извършени в Българската академия на науките (БАН) - за радионулиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий.  До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний, съобщават от министерството

 

Данните са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза.

 

Получени са и резултатите на НЦРРЗ от анализи на подземна вода, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 и при по-голямата част от кладенците те показват  стойности на естествен уран в рамките на нормата за подземни води. Това ще даде възможност да се включат в употреба 6 кладенеца, в които е установено, че стойностите на естествен уран са в рамките на нормата, с което ще се преустанови режимното водоподаване в Хасково.

 

Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в града ще бъде направена в началото на другата седмица, след получаване на данните за изчислените от НЦРРЗ стойности на обща индикативна доза.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития