Любопитно -

Психопатите не могат да манипулират лесно онлайн, сочи изследване
Прочетена: 384 пъти

Психопатите и нарцисистите имат изключителни умения да манипулират околните при общуване лице в лице. Според ново проучване на Университета на Британска Колумбия в Канада обаче, контролът им върху околните намалява при общуване онлайн, пише huffingtonpost.ca.

 

Проучването, озаглавено „Тъмната страна на договарянето”, включва над 200 канадски студенти и обхваща периода октомври 2013 – февруари 2014. Мнозина от участниците в него притежават личностни характеристики от спектъра на т.нар. „тъмна триада”, който включва нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм.

 

Всеизвестен факт е, че нарцисите имат грандоманска персоналност, на психопатите им липсва съпричастност, а макиавелистите са отлични манипулатори. Но до момента не са провеждани много изследвания, които да проследят как този тип хора се държат онлайн, казва професорът по психология Майкъл Удуърт.

 

Участниците в канадското изследване са разделени на две групи и получават задача да водят преговори за продажба на билети за концерт. Едните трябва да преговарят онлайн, а другите лице в лице.  Целта е да изкарат възможно най-много пари. Резултатите сочат, че за представителите на тъмната триада е трудно да бъдат толкова убедителни при общуването онлайн, където не могат да си служат с езика на тялото.

 

Преди година Университетът в Монреал публикува проучване, което показва че психопатите не могат да се поучат от своите престъпления, заради структурата на мозъка си. Наказанията при тях не оказват същото влияние, което биха оказали при нормалните хора.  Изследването установява, че има значителни отклонения в мозъците на психопатите – на сивото и бялото мозъчно вещество, съдържащи се в две области на мозъка, отговарящи за съпричастността и възможността да се изпитва вина и срам. Психопатите мислят само за позитивната страна на своите престъпления, а не за негативните последици от тях.  

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития