Интервю -

Психологът Боряна Николова: Ремонтът на жилището е идеалната школа по самоконтрол
Прочетена: 867 пъти

Лятото, освен сезон на почивките, може да се окаже времето, което по една или друга причина сме решили да отделим, за да направим ремонт на жилището си. За жалост понякога лошото планиране на средствата, напрежението с недобросъвестни майстори, бързането и стремежът към перфекционизъм на всяка цена, може да помрачи добрите ни намерения и да превърне хубавите летни дни в мъчение. Как да избегнем семейните конфликти, когато правим ремонт в къщи? Отговор на този и други въпроси потърсихме от психоложката Боряна Николова.       


 

Г-жо Николова, лятото понякога е сезонът на ремонтите, а те лесно могат да се превърнат в неприятно събитие за цялото семейство. Какво трябва да знаем за да премине този период от отпуската  ни спокойно и без сътресения?  

 

- Ние обичаме да отлагаме за “после” или да правим всичко в последния момент. Различни са факторите за този тип поведение, най-често допускаме дребни и незначителни неща да ни отвличат от по-важното. Ремонтът на жилището не си струва да се отлага. Това не е вид дейност, която можем да реализираме в последния момент. Принципът тук е следният - да гарантираме сами на себе си постепенност и обмисленост на решенията.

 

Много важно е плануването на ремонтните дейности. Отначало определяме потребностите, финансовия ресурс, перспективите на действие. Ремонтът на жилището изисква отговорност, търпение, трудолюбие и стремеж към съвършенство. Естествено е, че всеки домакин се сблъсква с трудности – откъде да се започне, какви материали да се закупят, какво да не се пропусне, откъде да се икономиса и къде да се вложи повече. Всъщност, този списък може да е безкраен. Важно е обаче да не са забравя, че ако има трудности, те винаги крият и възможности – това, най-общо казано е, преодоляването им. Главното е всичко да се оценява трезво и без паника.

 

Моля ви да представите самото събитие „ремонт на жилището“ от гледната точка на  психологията.

 

- От гледна точка на психологията събитието „ремонт на жилището“  е идеалната школа по самоконтрол. Напълно възможно е през това време човек да изпита всички емоции и чувства, които съществуват в живота  – от разочарованието, умората, поради извършването на много дейности едновременно, злобата, вълненията, противоречията до онези, които са включени в позитивната палитра -  радост, гордост, надежда, търпимост, успех, спокойствие, вяра в себе си, увереност, ликуване.

 

Ремонтът на жилището представлява и възпитание на чувствата.  Моя приятелка и колежка често се шегува с фразата: „Преживели сте ремонт и сте запазили отношенията си с половинката? Е, тогава няма от какво да се страхувате!“. За да се избегнат напрежение, конфликти,та дори и раздели и разводи, при планирането и реализирането на ремонт у дома е важно да се съблюдават и няколко прости правила, на които искам да се спра малко по-подробно.

 

Преди да ги коментирате в конкретика, нека обърнем внимание на ключовите понятия. Кои са те? 

 

- Съвместност, способност да се зачита мнението на другия, изграждане на умение да не се потъва в дребнавост, а да се гледа напред.

 

И сега да вървим към правилата. 

 

- Преди да пристъпите към ремонт, още в началото на подготовката  обсъдете с партньора си всичко, дори и най-малките детайли на предстоящата промяна. Търсете компромис и уважавайте гледната точка на човека до вас – ремонтът е само малка сложност по съвместния ви щастлив път. Ако правите всичко заедно и в този процес се спазват правила, които са установени от двама ви, то това още повече ще ви сплоти. По този начин вие се учите на изкуството в търсенето и намирането на компромис, учите се да се поддържате, да съветвате и да се вслушвате в съветите.

 

Ако не можете да достигнете до консенсус по отношение на интериор, обзавеждане и други важни детайли от разкрасяването на жилището ви, не се колебайте да се обърнете за помощ към специалист – дизайнер. Предварително се настройте да проявявате търпение и толерантност към идеите, мнението, отношението и действията на партньора. Конфликтите, под каквато и форма да са, не водят до адекватни решения и развитие.

 

След като планът на действия е съставен, обсъден и приет, бъдете готови точно да го спазвате. В този процес, разбира се, могат се появят моменти, в които ще са налагат промени. Пристъпете към тях меко, с лекота и търпение. Разговаряйте спокойно, а не в назидателна форма и с ултимативен тон. Разделете точно отговорностите си по ремонта. Насърчавайте партньора си в желанието му да бъде активен и  да поеме повече работа.

 

И накрая нещо, което също е много важно. Научете се да поставите точка – не правете ремонта безкраен! Направете точно това, което сте планували отначало и сложете край. След година –две, когато наберете нови сили и думата „ремонт“ вече няма да извиква у вас отвращение, ще можете да продължите с нещо ново. Нека припомня и че е важно да се спазва строго определен срок. Само така ремонтът може да бъде преживян без нервен срив и загуба на отношения.

 

И като извод?

 

- Ремонтът учи да се преодоляват трудности и бързо да се намират решения. Максимално е задействана логиката на човека. Ясно е, че са нужни немалко време и сили, за да се планира всичко идеално. Не бъдете обаче перфекционисти, стремете се да изпълните начертаното, но без напрежение, а с удоволствие.

 

 

Невена ПОПОВА 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития