Интервю -

Психологът Боряна Николова: Отпуската може да се превърне в неприятно изживяване, ако подготовката й е била съпътствана от свръхнапрежение
Прочетена: 745 пъти

Знаем ли да почиваме и да ценим преживяванията, които ни предлага лятото? Как да се подготвим за лятната отпуска, така че да си осигурим ведри и спокойни дни, които ще ни разтоварят и обогатят? Отговор на тези и други въпроси Redmedia потърси от психолога Боряна Николова.  


 

Г-жо Николова, умее ли българинът да се подготвя за почивката си? През последните години се научихме да не забравяме плажното масло с висок слънчев фактор, да избираме внимателно очилата и шапката за плажа, знаем ли обаче как да поработим върху вътрешната си нагласа за предстоящите дни на отмора?

 

- Всички сме чували за ползите от почивката според проучвани, а и от собствен опит знаем, че това време повдига настроението ни, прави ни по-продуктивни и позитивно настроени към бъдещето, повишава нашата креативност и ни прави по-активни и предприемчиви.

През последните години българинът масово започна да планира предварително летните си почивки, а по-рядко - и почивките през зимата. Как се случва обаче това? Обикновено с дълго висене пред компютъра в търсене на изгодни оферти за екзотични и/или престижни дестинации, на лазурни чуждоземни плажове или на скъпи ски курорти. Нека обърна внимание, че така направен, изборът коства солиден времеви ресурс, било в извънработно време или във време, което би било посветено на общуване със семейството и близките. Следва настойчиво убеждаване на домашните, за да бъде постигнато съгласие и единодушие за планираната почивка, както и паричен превод или плащане в брой на една солидна сума. Не на последно място се оставя и попълването на запасите от модни дреболии за мечтаната почивка – козметика, плажни или ски-принадлежности, аксесоари, бански, шапки, очила и прочие. По правило техният избор е по последен писък на модата и е продиктуван най-често от телевизионните реклами, интернет магазините или препоръките на приятели. Междувременно всекидневните ангажименти и задължения не чакат... И какво се получава в крайна сметка? Чувство за фрустрираност и стагнираност, динамични стресови изживявания още преди реализирането на въпросната почивка. Това е и причината по време на голямата си ваканция, хората да се чувстват изнервени, напрегнати, да не успеят да „разпуснат“ качествено, и в крайна сметка да не получат спокойствие и удовлетворение от почивката.

 

А как да избегнем свръхочакванията за отпуската, за която априори приемаме, че е най-приятното време от цялата година?

 

- Както споменах току-що, отпуската лесно може да се превърне в неособено приятно и удовлетворяващо изживяване, ако подготовката й е била съпътствана от свръхнапрежение. Затова е въпрос на лична и семейна култура изборът на мястото за отдих, продължителността на почивката и разходите, свързани с нея, да бъдат обсъждани спокойно, внимателно, без прекомерни претенции и излишества.

 

Има ли единно мнение относно оптималната продължителност на почивката?  

 

- Продължителността на плануваната почивка безспорно също е от значение. Ще си позволя в тази връзка да цитирам една статия на Кристиан Джарет в списание Psychologist“. В нея той посочва резултатите от проучване, в което хората споделят колко щастливи се чувстват след почивката. Данните сочат, че най-щастливи се чувстват хората, които са били на почивка с продължителност 3-6 дни. Почиващите за по-кратък или по-продължителен период са оценили изживяването като незадоволително. Ваканцията от 3 до 6 дни е достатъчно продължителна, за да събуди чувство за наслада и достатъчно кратка, за да не се стигне до конфликти със семейството, приятелите или партньора. С други думи, психологията ни насочва към извод, който звучи така: „По-добре да разделим отпуската си на няколко части равномерно през годината, защото повече кратки почивки ни правят по-щастливи, отколкото по-големи, но по-рядко осъществявани пътувания.“

 

А какво се случва, когато дълго време не почиваме?

 

- Немалко проучвания са доказали колко важна е ваканцията за нашето здраве, за усета ни за щастие, за продуктивността ни и начина, по който се развива кариерата ни. Интерес, но не и изненада, представляват например резултатите от проучване, проведено в САЩ. Според него, ако редовно ползваме отпуската си, заздравяваме личните си взаимоотношения, а ако редовно се лишаваме от такава е твърде вероятно да имаме семейни проблеми. Над 85% от изследваните лица, неуспели да използват отпуската си, посочват, че не отделят достатъчно време и внимание на семействата си. В 36% от случаите това обстоятелство поражда конфликт с партньора и най-често се превръща в дългосрочен проблем. Тези данни вероятно са не по-малко валидни и за съвременнoто българско общество, ето защо би било хубаво да си направим сами изводите.

 

Какво е важно да знаем за децата по време на ваканция – какво най-много харесват те, кое е най-важно за тях?

 

- Децата запомнят най-ярко сетивните преживявания – докосвания, вкусове, аромати. Вероятно няма да забравят посещение в местен зоопарк, където са се повозили на пони или пък обяда с мама и татко, на който за първи път са опитали вкуса на екзотично ястие. Ето и един интересен факт в тази връзка: проучвания, публикувани в сп. Psychology сочат, че в моментите на съвместно хапване на сладолед с мама и татко са особено сплотяващи за двете поколения.

Активните дейности също оставят паметови следи у децата. Съпреживяването на активности – например посещението на лунапарк или карането на водно колело, заедно с родителите, със сигурност ще бъдат запомнени, при това с последващо изживяване на положителни емоции. Ясно е, че по време на семейната ваканция за родителите водеща е нуждата от почивка. Не по-малко важно обаче е и чувството за спокойствие, включително и от това, че децата се чувстват добре и се забавляват. Това обстоятелство е породено навярно от повторното преживяване от родителите на собствени моменти от детството, които тогава са ги карали да се чувстват щастливи.

 

И един последен въпрос. Да изключваме или да не изключваме мобилния си телефон, когато сме във ваканция? Какъв съвет бихте дали на лекарите например?

 

- Мобилният телефон е изключително удобство, за мен той не създава проблеми и излишни притеснения. Етиката, свързана с отговор на повикванията по време на почивка, според мен, е въпрос на личен избор. Тук няма място за обида, защото всеки има нужда да почива така, както той реши. Съвременните софтуери на мобилните телефони предлагат достатъчно функции, които улесняват – чрез тях  достъпно и внимателно се обяснява, че човекът в момента почива и ще бъде на разположение еди-кога си. Например опцията "отговор с SMS на повикване" - "Моля да ме извините, в момента съм в чужбина. Ще бъда на разположение на..". Друга алтернатива е предварителн да се информират потрибетелите на дадена услуга чрез SMS, e-mail или с телефонно обаждане, че на конкретния професионалист му предстои да  да отсъства определен брой дни. Известни са, разбира се, още много начини, които е излишно да коментирам, надявайки се, че е ясна принципната идея. Съществува обаче особеност при специалисти, които работят с хора ежедневно. От изключително значение в този случай е да се намесят принципи и да се сложат граници. Професията на лекар, психолог, психотерапевт и изобщо повечето хуманни професии, които са насочени към директен контакт с хора, и по-конкретно, хора с проблеми, са изключително психично натоварващи. За да бъде полезен и пълноценен конкретният експерт, то той задължително трябва да почива. В противен случай е предразположен в много по-висока степен на различни рискове, които могат да засегнат както кариерата и здравето му, така и благополучието и психофизическото състояние на пациентите или клиентите му. Такова състояние е добре познатият „бърнаут синдром“. Изключването от професионалния живот по време на почивка на подобен тип специалисти трябва да бъде пълно. Оттук нататък е само въпрос на личен избор дали ще се наруши това правило и по какъв начин точно ще се организира контакта с клиента или пациента. 

 

                                                                                                                                                       Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития