Новини - България

Психичноболни, педофили и хора с туберкулоза няма да работят като педагози
Прочетена: 716 пъти

За да работят с деца, педагогическите специалисти вече ще трябва да са не само квалифицирани професионалисти, но и здрави хора по смисъла на нова Наредба за определяне на заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците и които представляват пречка за заемане на длъжността педагогически специалист.

 

Проектът вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването и е съставен въз основа на чл. 215, ал. 1, т. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование, където е записано, че лицата, страдащи от тежки отклонения и здравословни проблеми не могат да бъдат назначавани в системата на образованието.

 

Според дефинициите в наредбата, педагози не могат да бъдат хората с психични заболявания, като списъкът с конкретните диагнози е доста дълъг. В него влизат:

 

  • шизофренно разстройство, в това число шизофренен дефект, резидуална шизофрения, шизофренна промяна на личността и непрекъснато протичаща шизофрения
  • разстройства на настроението (афективни разстройства), в това число чести тежки епицоди с психотични симптоми, алтернантно и хронично протичане
  • психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества - злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества с последващи конитивни и личностови промени
  • епилепсия - чести припадъци и промяна на личността
  • персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна
  • психични разстройства на личността и поведението, дължащи се на мозъчно заболяване
  • органични психични разстройства - деменция при болестта на Алцхаймер, съдова деменция, други деменции

"Посочените психични заболявания и отклонения, включени в проекта, са с тежко хронично протичане и водят до значителна промяна (на емоциите и подтиците) в сравнение с преморбидния начин на поведение, до кгнитивно снижение, снижение на интелектуалните функции, до нарушение на ежедневните дейности. Тези заболявания протичат с нарушене на способността за преценка на реалността и за смисъла на поведението или думите на другите и с липса на самоконтрол. Всички тези прояви застрашават живота и здравето на децата и учениците", се посочва в мотивите към новата наредба. 

В списъка е също педофилията, която се счита за разстройство на сексуалното влечение, и е не само социално неприемлива, но и опасна за здравето (психично и физическо) на подрастващите.

 

Със същата сила забраната ще важи и за болните от туберкулоза и по-конкретно белодробната туберкулоза с бацилоотделяне, която се предава по въздушно-капков път и създава рискове за разпространение на болестта.

"Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90% от случаите засяга белодробната система. Причинителят на туберкулозата се отличава със значителна устойчивост във външна среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване. Проникването на инфекцията става най-често през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха и хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено по въздушно-капков път. Заразата може да се пренесе и чрез праха (в стаите и по улиците), където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни. По тази причина белодробната туберкулоза с бацилоотделяне пряко застрашава живота и здравето на децата и учениците", мотивира наредбата си Министерството на здравеопазването.

Установяването на заболяванията в списъка ще бъде за сметка на лицата, които кандидатстват за работа, тъй като едно от изискванията в Кодекса на труда е да представят медицински документ за актуално здравословно състояние. Периодичните профилактични прегледи пък ще са ангажимент на работодателите.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития