Новини - България

Проверяват 30 аптеки и 3 болници във връзка с нелегалния реекспорт на лекарства
Прочетена: 335 пъти
Снимка: Стоп кадър - Канал 3

„Наблдаващите прокурори от специализираната прокуратура възложиха с надлежно постановление на органите на Националната агенция по приходите (НАП) извършване на данъчни ревизии на 42 ридически лица, на органите на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) са възложени проверки по отношение на 30 аптеки  и 3 болници. Резултатите от тези проверки под контрола на специализираната прокуратура ще бъдат докладвани отново в случай, че ако бъдат установени освен нарушения, се съберат и данни за извършени престъпления. В контекста на това и на това, че не е приключила проверката, която е разпоредена от специализираната прокуратура, не е изчерпан кръгът на обвиняемите лица, не е изчерпан и кръгът на престъпленията, за които в рамките на това разследване е възможно да се стигне до обвинение.“

 

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Специализираната прокуратура във връзка с незаконния реекспорт на скъпо струващи лекарства. Припоняе, че на схемите разследващите се натъкват при разследване за пране на пари и данъчни престъпления.

 

„Касае се за едно изключително обемно разследване, което касае целият сектор здравеопазване“, заяви Арнаудова.

 

Ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев обясни, че в рамките на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства за привличане като обвиняеми на 7 души. Разследващите смятат, че единият от тях е ръководител на организираната престъпна група за извършване на данъчни престъпления и пране на пари. От вчера той е с мярка за неотклонение задържане под здража за 72 часа, тъй като според разследващите има реална опасност да се укрие и да извърши други престъпления. Същият е подсъдим по други 2 процеса за измама и за данъчно престъпление. На останалите шестима души са определени парични гаранции в размер до 50 000 лв.

 

Нито един от обвиняемите до момента не е от аптечната или болничната мрежа, стана ясно по време на брифинга.

 

Цветомира ГЕОРГИЕВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития