Новини - България

Провериха зрението на близо 50 деца в Стара Загора преди старта на учебната година
Прочетена: 96 пъти
Снимка: Болница "Тракия"

Близо 50 деца преминаха през безплатни профилактични прегледи на зрението в болница „Тракия“ в Стара Загора преди първия учебен ден, съобщиха от лечебното заведение.

Част от тях бяха доведени от родителите им без да имат зрителни оплаквания, защото смисълът на подобен скрининг е да провери за наличието на проблем с очите, дори детето да няма оплаквания, обясни инициаторът на кампанията д-р Валентин Христозов, който е завеждащ на офталмологично отделение в болницата.

В продължение на 2 дни той и д-р Иван Нейчев от екипа на отделението преглеждаха децата в модерно оборудвания функционален очен кабинет на болница „Тракия“. Голяма част от прегледаните деца се оказаха с рефракционни аномалии – най-вече късогледство и далекогледство. Дали трябва да носят очила или не ще се разбере след един по-обстоен преглед, който изисква разширяване на зениците.

 

Прегледаните малки пациенти по време на кампанията бяха на възраст от 6 до 14 години. Повечето от тях признаха, че прекаляват с взирането в дисплеите на различни електронни устройства – телефони, таблети, телевизори.

„Това неизбежно дава отражение върху зрението както на децата, така и на възрастните“, посочи д-р Христозов.

Той обясни, че днес работата на компютър принуждава хората през повечето време да се взират наблизо. По този начин натоварват прекомерно мускулите на очите, при по-продължителна работа с дисплей се получава своеобразно свиване на очите навътре, което допълнително ги натоварва. Затова на всеки час трябва да си даваме 10-15 минути почивка. Правилната стойка в час, писането и четенето на 25-30 см разстояние между тетрадката и очите, доброто осветление също са сред елементите, които пазят зрението на детето, обясниха офталмолозите на болница „Тракия“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития