Новини - България

Проучване: Ниска е информираността за Хепатит С сред пациенти и джипита
Прочетена: 301 пъти

Информираността за Хепатит С в България е ниска, както сред широката общественост, така и сред общопрактикуващите лекари. Това показва проучване сред пациенти, лекуващи се от Хепатит C у нас, проведено от Световния хепатитен алианс публикува, съобщиха от "Хепасист". Според анализа на данните съществуват множеството предизвикателства, пред които са изправени пациентите в страната.

 

Проучването сочи, че едва 42% от пациентите с Хепатит С са знаели какво представлява заболяването преди да им поставят диагнозата. 19% от пациентите са били насочени към изследване за Хепатит C след съобщаване на симптомите на заболяването при лекар и само 27% от пациентите заявяват, че при поставяне на диагнозата са получили толкова информация, колкото им е била нужна.

 

Хепатит C има силно влияние върху живота на хората, сочи още изследването. Според 26,4% от пациентите болестта има много силно влияние върху физическото им състояние. Над 1/3 от анкетираните казват, че хепатит C има от средно до много силно влияние върху емоционалния им живот. 21,4% от анкетираните заявяват, че заболяването има много силно влияние върху психическото и душевно здраве на пациента.

 

Според проучването пациентите искат да участват повече във взимането на решения. 76% от отговорилите смятат, че пациентът и лекарят трябва заедно да обсъждат възможностите. 48,3% казват, че те самите са участвали в процесите на взимане на решения относно заболяването и лечението им.

 

Изследването е проведено в рамките на глобално проучване на Световния хепатитен алианс и обхваща почти 4000 души с Хепатит С. В България в анкетата са участвали 145 пациенти.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития