Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Проучване на геномната нестабилност дава нови надежди в борбата с рака
Прочетена: 393 пъти
Снимка: Pixabay

Геномната нестабилност е основният рисков фактор за развитието на тумори при хората. Отговорът на въпросите как, къде, кога и защо тези мутации възникват в ДНК е една от големите цели на глобалната научна общност. Ето защо група от експерти от университета в Севиля и Андалуския център за молекулярна биология и регенеративна медицина (Cabimer) публикува проучване, което разглежда нов елемент, включен в този процес – хроматин (протеиновата обвивка на хромозомите), пише News-medical.

 

Според изследователите РНК се свързва с ДНК случайно или поради заболяване, в резултат на това структурата на хроматина се променя, причинявайки прекъсвания в ДНК. Генните мутации, участващи в транскрипцията и транспортирането на РНК, също причиняват увреждане, което настъпва от промени в хроматина. При тези обстоятелства, ДНК не може да се реплицира естествено, генерирайки репликационен стрес, мутации и хромозомни мутации.

"Опитваме се да разберем нестабилността на човешкия геном, за да идентифицираме елементи, които в бъдеще биха могли да бъдат изследвани като цели на нови противотуморни лекарства. В този проект направихме крачка напред в това, че хроматин-а играе ключова роля и за някои ДНК мутации, особено тези, контролирани от РНК. Ако можем да покажем, че тази аномалия не се появява в здравите клетки, ще можем да обмислим изследването на тези структури като възможни терапевтични цели", обяснява Андрес Агилера, ръководител на проекта.

Проучването е част от европейския изследователски проект ERC Advanced за увеличаване на знанията за генетичната нестабилност, произведена от ДНК-РНК хибридите. Стартира през 2015 г. и ще завърши в края на 2020 г., финансиран е с повече от 2 млн. евро от Европейската комисия.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития