Новини - Свят

Проучване: Има връзка между паразитен червей и разпространението на ХИВ
Прочетена: 486 пъти

Паразитен червей, поразяващ милиони хора сред най-бедното население на света, може да се окаже важен, но малко известен ключов фактор за ограничаване на разпространението на вируса на СПИН - ХИВ, предаде Ройтерс, цитиран от Дарик.

 

Болестта шистозомиаза засяга минимум 250 милиона души. Заболяването се причинява от паразитни червеи, които се прихващат от замърсени води. Паразитите си проправят път през кожата и снасят яйца в човешкото тяло. Ако червеите снесат яйца в женската генитална област, могат да причинят лезии, които правят жените по-уязвими за вируса ХИВ.

 

Резултатите от проучвания, направени в Зимбабве, Танзания, РЮА и Мозамбик сочат, че женската генитална шистозомиаза е свързана с три пъти по-висок риск от зараза с ХИВ. При мъжете с паразитни червеи в гениталната област се наблюдава рязко повишение на количествата на вируса ХИВ в семенната течност.

 

Лечението на шистозомиаза е евтино и може да се окаже относително лесен начин да се ограничи разпространението на ХИВ. Близо 37 милиона души, мнозинството от които в Африка, живеят с вируса, причинител на СПИН.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития