Новини - България

Протестът на лекарите няма да окаже негативно влияние върху здравната реформа, според Москов
Прочетена: 431 пъти
Снимки: МЗ

Протестът на лекарите няма да окаже негативно влияние върху провеждането на реформа в здравния сектор. В това е уверил журналистите в Шумен министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, предаде Дарик радио. „В това може да бъдете категорични - не просто министерството, правителството, а и мнозинството има ясна воля за промени", заяви Москов. Той заяви, че винаги е бил готов на диалог с лекарското съсловие и отрече твърденията, че такъв досега не е имало.


„Направих проверка в графика си - само за двама месеца и половина, в които се водиха преговорите с Лекарския съюз по рамковия договор, само аз в моя кабинет съм имал 15 срещи. Винаги съм готов да приема лекарите в кабинета си, като имат конкретни предложения, но това не означава, че реформите, промяната от тази бездушна и касиерска система, която се е превърнала в медицинска, трябва да спре", заяви още Москов.

 

Според него това, че лекарския съюз не е подписал рамковия договор не означава, че няма действащ такъв. „В закона ясно е описано, ако не се стигне до договор между Лекарския съюз и Касата, какви законови норми влизат в сила и те са свързани с решения на касата, което обновява, допълва и изменя предишни съществуващ рамков договор", припомни министърът и бе категоричен, че не се поддава на натиск.

 

Днес министър д-р Петър Москов бе в Шумен, за да връчи разрешителното за дейност на новото обединение между МБАЛ Шумен и Нови пазар. Очаква се обединената структура да осигури на пациентите в двете общини по-добър и по-качествен достъп до медицинска помощ. Решението е одобрено от общинските съвети в Шумен и Нови пазар и не застрашава работните места в нито една от болниците, съобщиха от здравно министерство.

 

Междувременно на националния протест на Български лекарски съюз (БЛС) пред Министерски съвет бяха изложени исканията на медиците:

 

  • Да продължи действието на НРД-2015 и възстановяване на действащите към него наредби до приемането на нов НРД.
  • Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и БЛС.
  • Да бъде направена ясна, прозрачна и точна оценка на средствата на НЗОК , събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки 3 месеца.
  • Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на системата на пръстовия автентификатор.
  • Да се открие процедура за подготовка за промяна на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) в частта за солидарност, като се обвърже електронната здравна карта с вноските на здравно осигурените лица.
  • Държавата да започне незабавно да внася пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените лица.
Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития