Събития -

декември 2017

ПВСЧПСН
    
9 декември
Събота
Протест „НЕ! на Мораториума върху лекарствата и новите терапии!“
площад Народно събрание
гр. София
11:00 - 14:00 ч.

На 09.12.2017 г., събота, от 11:00 до 14:00 часа на площад Народно събрание в София ще се проведе протест срещу решението на депутатите да наложат мораториум върху заплащането на нови лекарства от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2018 г. За протестът е създадено специално Facebook събитие „НЕ! на Мораториума върху лекарствата и новите терапии!“


Призивът в социалната мрежа гласи:


„Парламентът гласува и прие на второ четене бюджета на НЗОК за 2018 г.

 

С цел да се икономисат средства, управниците ни решиха да спестят едни трохички от 25 млн. лв, като наложат мораторимум за минимум една година за финансирането на всички нови терапии.

 

Искам нещо да вметна - тук ИЗОБЩО не иде реч САМО за генерици или оригинални медикаменти и кой продукт е по-качествен и с по-малко странични ефекти, респективно с повече ползи за пациента. Тук става дума за ВСИЧКИ ВИДОВЕ НОВИ ТЕРАПИИ. За всички видове заболявания.
Ясно е къде са нужни НОВИТЕ треапии първо - при онкопациентите, при хората с редки заболявания (често генетично обусловени), при хората с автоимунни заболявания. Това означава, че те всички ще са под ножа поради наложения мораториум за минимум година. Дали ще остане така след година, не е ясно. Сигурно догодина удобно ще си плеснат мораториум минимум за още една, после за още една и така до края на света.

 

НОВИ терапии са всички онези таргетни/ прицелни терапии с нови антитела, които се свързват с рецептори по повърхността на различни видове клетки. Примерно на раковите клетки. Генните терапии са също НОВИ. По обясними причини.

 

За протокола: вече 2 вида генна терапия бяха одобрени от FDA в САЩ. Съвсем скоро това ще се случи и в Европа.

 

И докато в други държави на ЕС, от който България е част на практика вече 11 години (толкова стават на 1-ви януари 2018 г.), пациентите се ползват от тези нови терапии, то в България пациентите за пореден път са обречени на умишлен и доста активен геноцид.

 

Ако целият български народ не се размърда и не се вдигне на групови протести, скоро няма да останат пациенти, които да ползват каквато и да е терапия, защото държавниците ни се грижат да създават работа не на здравните работници, а на гробарите.

 

25 млн. лв, спестени от бюджета на единствената здравна каса в България. И тези същите 25 млн. лв, заради които шанс за лекуване/ поддържане и/ или излекуване на поне част от всички нуждаещи се пациенти, ще бъдат разхитени. Незнайно за какво.

 

Българските управляващи очевАдно не намират пробойните в системата ни на здравеопазване за проблем. ОчевАдно здравеопазването за тях въобще не е приоритет. Е, ако опре ножът до кокъл, то за тях път има - в чужбина.

 

На 09-ти декември излизаме да кажем: НЕ! на Мораториума върху лекарствата и новите терапии! Очакваме чисто законово да НЕ Е регламентирано ЗАЧЕРКВАНЕТО НА ОБЩОЧОВЕШКИ ПРАВА, като правото на ДОСТЪП ДО ЗДРАВНИ грижи. Мястото на всички ни е до хората, на които този Мораториум отказва правото на живот!“