Новини - България

Променят реда при транспортирането на спешните пациенти от една болница в друга
Прочетена: 161 пъти
Снимка: pirogov.eu

Ако една болница не може да приеме за лечение спешен пациент поради липса на компетентност, тя ще има задължението да поеме транспортирането и настаняването му в друга клиника. Такива промени предвижда здравният министър проф. Николай Петров, за да се подобри приема на спешните пациенти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Поводът за изявлението на министър Петров е случаят с пациента Спас Добрев, който в тежко състояние бе транспортиран от Университетска болница „Св.Иван Рилски“ в „Пирогов“. Болният бе върнат от приемния кабинет на лечебното заведение и след настоятелни молби на екипа на Спешна помощ бе закаран в Александровска болница, където по-късно почина в реанимацията. Трагичната развръзка на случая бе причина вдовицата на Спас Добрев - Евелина Добрева, да се обърне към министъра на здравеопазването с писмо, в което описва кошмара, през който са били принудени да преминат заедно със съпруга си, обикаляйки от болница в болница.

 

В първите дни след трагедията министър Николай Петров прие Евелина Добрева и разговаря с нея, а така също и възложи проверка по случая.

 

„Разговарях с директора на „Пирогов“, той ми каза какви мерки възнамерява да предприеме и го подкрепих, че спешният пациент се води в най-близкото лечебно заведение. И няма да спрем дотук, пациентът остава в лечебното заведение и ако той не е профилен, ще трябва лечебното заведение да има грижата да го предислоцира към друго лечебно заведение, където профилът би бил по-добър. Това не трябва да е грижа на екипа с линейката, който да чака решението къде ще бъде пратен пациентът, ако не бъде приет тук.“

 

Това коментира проф. Петров пред журналисти във Враца вчера, където бе на посещение в Центъра за домашни грижи. В допълнение здравният министър посочи, че възнамерява да предложи в кратки срокове и по-ясен регламент специално по отношение на починали пациенти и техните близки, за да се улеснят хората в най-трудния в живота им момент, когато изпращат близък човек. Според него нищо не пречи медицинска сестра или санитар да отговарят за  обикалянето по гишета, за печат или за входящ номер.

 

„Така ще направим нещо добро за хората. Това няма да струва пари и мисля, че директорите на болниците ще го приемат с удоволствие“, заяви още министър Петров.

 

Случаят със смъртта на Спас Добрев и обстоятелствата около нея предзвикаха множество нееднозначни реакции в лекарското съсловие. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов уволни екипа в приемния кабинет на болницата, който е върнал пациента. Това действие на проф. Балтов предизвика одобрителна оценка на министър Николай Петров. Столичният спешен център също назначи проверка вътрешна проверка, а проверката в „Александровска болница“ не откри нарушения. В момента се очакват и официалните резултати от проверката, разпоредена от здравния министър. Междувременно председателката на Националната асоциация на спешните медици д-р Десислава Кателиева в изявления пред медиите заяви, че случаят със семейство Добреви говори за системен проблем и е най-добрата картина за случващото се в здравеопазването ни.

 

Днес синдикалната структура на КТ „Подкрепа“ в „Пирогов“ организира протест в защита на уволнените медици.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития