Новини - България

Променят наредбата с психотестовете за учители
Прочетена: 315 пъти

По-малко от два месеца след обнародването й в "Държавен вестник" Наредба №4 на Министерството на здравеопазването от 24 октомври 2016 г. ще бъде подложена на редакция, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

 

Работна група от експерти ще подготви проектопромени, касаещи установяването на заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, гласи съобщението на ведомството.

 

От МОН не уточняват кои текстове от наредбата ще бъдат коригирани, но отбелязват, че решението е на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование "в отговор на предизвиканото недоволство сред учителското съсловие".

 

Точно преди месец преподавателите от цялата страна остро се възпротивиха на изискването ежегодно да преминават психотест, с който да удостоверяват, че не са опасни за живота и здравето на децата в училище. В наредбата изрично се посочва, че педагогическите длъжности не могат да се заемат от лица, страдащи от различни психични и поведенчески разстройства, включително и от хора с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне. 

 

От МОН са категорични, че в работата по подготовката на проектопромените ще участват не само представители на просветното ведомство и социалните партньори в средното образование, но също така и експерти от Министерството на здравеопазването.

 

Новият проект трябва да бъде готов до края на декември, за да бъде приет от МОН, работодателите и синдикатите в системата на предучилищното и училищно образование.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития