Любопитно -

Променят ли иновациите безопасността на кофичките за мляко?
Прочетена: 331 пъти

Променят ли иновациите безопасността на кофичките, в които се продава киселото мляко? Влияят ли новите технологии върху Лактобацилус булгарикус така, че известното в цял свят българско кисело мляко да се превръща в най-обикновен йогурт? Колко са безопасни новите опаковки за здравето на потребителите?

 

Вече повече от месец млекопроизводители, производители на опаковки и институции според по тези въпроси и по-специално за това дали да се промени Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко в частта за опаковките. В момента, според пренесения директно от времето на социализма години стандарт киселото мляко може да се произвежда в три вида опаковки – стъклени, керамика и полистирен. С развитието на технологиите през годините съвсем логично се появяват и други възможности. Така три компании - ОМК ("Обединена млечна компания"), "Димитър Маджаров-2" и "Полидей" (марка "Домлян") - предлагат БДС да се промени така, че да се даде възможност опаковките да са "от материали, предназначени за контакт с храни, съгласно изискванията на европейските и националните нормативни актове". Конкретно искането, насочено към Българския институт за стандартизация (БИС) е за включване на възможността в производството да се използва и полипропилен.  

 

И двете страни в спора започнаха да се обвиняват в лобистки и икономически интереси. А Българската агенция по безопасност на хтраните (БАБХ) обяви, че 6 фирми, произвеждащи кисело мляко по БДС, всъщност в разрез със стандарта използват кофички от полипропилен. Сред тези компании са вносителите на промяната – ОМК, „Димитър Маджаров-2“, „Полидей“ и държавната компания "Ел Би Булгарикум", която е изпратила становище, подкрепящо изменението.

 

„Против“ полипропилена


От фирма "Даесеф", която е производител на опаковки, се обявиха против промяната с обяснението, че "при кисело мляко по БДС има процес на ферментация в самата опаковка“. Пред „Капитал“ те обясняват, че наличието на жива закваска в българското кисело мляко по стандарт и съприкосновението на продукта с опаковката при процеса на ферментация оказват влияние върху характеристиката на крайния продукт и неговата безопасност.

„За“ полипропилена


От копанията, произвеждаща новите опаковки, „Трейс Ипома“ обясняват пред OFFNews , че „Лактобацилус булгарикус си живее еднакво добре и в старата опаковка от полистирол, и в новата опаковка от полипропилен“. На същото мнение са и повечето от най-големите млекопроизводители.

 

Според привържениците на новия материал, изискването да се използват опаковки само от един вид полимер (полистирен) е ограничаващо и противоречи на всякаква пазарна логика и на развитието на тази промишленост.


 

От единствената в страната акредитирана лаборатория за изпитване на опаковки - "Алми тест" обясняват, изискванията по БДС са от преди 45 години, а "технологиите за производство на материали за контакт с храни вече внедряват наноматериали и многослойни материали с до 15 слоя в състава си".  

 

Какво казва държавната компания?

 

Държавната фирма за производство на кисело мляко „Ел Би Булгарикум“ също излезе със становище в отговор на твърденията, че използва опаковки от материали, които не са по БДС:

„Напълно нормално е развитието на технологиите да носи и изисква промени в използването на ново поколение опаковки, направени от инертни, биоразградими и други съвременни материали, които са разрешени за използване в хранително-вкусовата промишленост и едновременно с това щадят околната среда и здравето на населението” .

От компанията заявяват, че са проведени многократни изпитвания в акредитирани лаборатории на българско кисело мляко, опаковано в полипропиленови опаковки. Ето защо фирмата гарантира, че :

 

  • Опаковките от полипропилен са подходящи за прилагане на технологията за производство на българско кисело мляко, описана в БДС 12:2000.
  • Киселото мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, отговаря на органолептичните, физикохимичните и микробиологичнитехарактеристики, съгласно изискванията на стандарта , включително неговия вкус, аромат и консистенция.
  • Полипропиленовите опаковкизапазват биологичната стойност на българското кисело мляко като не повлияват на съдържанието на полезната му микрофлора и на благоприятнотосъотношение междудвете бактерии - Lасtоbасіlluѕ bulgаrісuѕ.

 

„Държавната компания, чиято история започва още през 60-те години на миналия век, подкрепя предложението за разширяване кръга на позволени по БДС опаковки за българско кисело мляко, които едновременно да са предназначени за контакт с храни, съгласно Европейското и националното законодателство, но и да са подходящи за технологията на производство и да запазват качествата и здравно-хигиенни характеристики на продукта, съгласно изискванията на стандарта. Например полипропиленовите опаковки напълно отговарят на посочените критерии,  въпреки че не са включени в стандарта“, посочват още от „Ел Би Булгарикум“.

 

Какво предстои?

 

Тази седмица компаниитеДимитър Маджаров-2“, ОМК, „Полидей“, „Булдекс“, „Лактима“ и „Ел Би Булгарикум“ дадоха проби за изследване на органолептика и микробиология на произведено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки – вписаната в стандарта полистеринова опаковка и полипропиленова опаковка от ново поколение. Пробите ще изследват както вкусовите качества на киселото мляко, така и състава и количеството на киселомлечните бактерии и как те реагират на материала на опаковката.

 

Втора независима акредитирана лаборатория пък ще изследва миграцията на нискомолекулни вещества, моделна среда за мляко и млечни продукти и микробиологията на двата вида опаковки. В края на месец юли ще се оповестят сравнителните резултати и от това изследване. 

 

Окончателното решение обаче трябва да бъде взето от Техническия комитет "Селскостопански и хранителни продукти" към БИС.


Полипропиленът е материал, който е разрешен за използване за опаковки на храни при спазване на изискванията за безопасност, съгласно Европейско и национално  законодателство. Той е разрешен и приложим за опаковки на млечни продукти в България още през 1982 година, съгласно стандарт БДС 15599-82 „Продукти млечни. Опаковка, маркировка, съхранение , трайност и документация”, а стандарт БДС 12-1982 „Мляко кисело българско. Общи изисквания”, разрешава всички опаковки посочени в стандарт БДС 15599-82, ако те са подходящи за дадения вид млечен продукт и го предпазват от замърсяване, промяна на вкуса и мириса.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития