Новини - България

Прокуратурата търси кой продава "весел чай" на деца
Прочетена: 82 пъти

Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира по публикации в медиите за консумирани от ученици напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки или химически замърсители от околната среда, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Към тези категории храни и напитки се отнасят още субстанции с неопределено съдържание, съдържащи психотропни вещества, като т. нар. „весел чай“ и други подобни продукти, алкохолни напитки, цигари, наргилета и тютюневи изделия, разпространението на които се осъществява чрез търговски обекти, разположени в самите или близо до учебните заведения или от нелегални търговци, действащи в близост до училищата, посочват от институцията.

 

Упражнявайки надзор за законност, ВАП е възложила на Българска агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите и Главна дирекция „Национална полиция“ извършването на съвместни проверки на територията на цялата страна. Те целят да се установи има ли извършени нарушения по чл. 30, ал. 2 т. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, както и на извършени нарушения по Закона за храните и Наредба №9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

 

Целта е чрез засилени контролни проверки на търговските обекти, намиращи се на територията на детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно, разположени в непосредствена близост до училищата, да се пресече предлагането на тютюневи изделия, алкохол и опасни за здравето на учениците хранителни продукти и напитки, включващи в себе си психотропни вещества като бъдат установени и санкционирани нарушителите, информират от ВАП.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития