Новини - България

Прокуратурата ще проверява опасна ли е лютеницата с олеамид
Прочетена: 276 пъти

Опасен ли е съставът на лютеницата, за която се твърди, че съдържа наркотично вещество? Това ще проверява прокуратурата в гр. Пловдив, след като преписката по случая й беше прехвърлена от Софийската районна прокуратура. 

"В Районна прокуратура гр. Пловдив на 06.01.2017 г. е постъпила по компетентност преписка на Софийска Районна прокуратура, образувана по депозиран сигнал от Българска национална асоциация "Активни потребители" срещу "Идеал Продукт" ООД, гр. Перущица, за това, че след извършване на експертно изследване от независима лаборатория „Център по биология на храните" ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в продукта лютеница "Класик лютеница" 550 гр., произведена от "Идеал Продукт" ООД, се съдържа опасно за здравето вещество "олеамид", се казва в съобщението на прокуратурата.

По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните относно евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.

 

Олеамидът е открит за първи път в човешката плазма, което означава, че се синтезира в нашия организъм. Произвеждат го мозъчните клетки посредством мастната олеинова киселина и амоняк. Освен въздействието си върху централната нервна система олеамидът е способен да модулира функциите на имунните клетки. Негови изомери играят роля при заспиването, а в промишлеността се използва като смазка, за предпазване от корозия и в някои полипропиленови пластмаси. Именно отделяйки се от тях би могъл да попадне и в храната.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития