Новини - България

Прокуратурата образува дело срещу ген. Тонев и проф. Кадурина
Прочетена: 624 пъти

Сключване на неизгодни договори, длъжностни присвоявания и престъпления по служба - това са обвиненията, които Военноокръжна прокуратура (ВОП) София образува днес срещу бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев и бившия ръководител на Клиниката по дерматология и венерология в болницата проф. Мирослава Кадурина.

 

Двамата ще отговарят в съда за нанесени финансови щети на ВМА в размер на почти 6,5 млн. лв., а отделно проф. Кадурина е обвинена за длъжностно присвояване на над 770 хил. лева.

 

Според прокуратурата, в периода 01.12.2004 г. - 10.09.2014 г. в качеството й на началник на дерматологичната клиника във ВМА проф. Кадурина е превишила правата си, като е "извършила действия, надхвърлящи рамките на предоставените й служебни правомощия и е осъществила функции, възложени на началника на ВМА". По този начин всъщност е облагодетелствала Груповата практика за специализирана медицинска помощ (ГПСМП) "Дерма Прим МК" ООД, в която е мажоритарен съдружник, твърдят от обвинението.

"Използвайки служебното си качество, Кадурина е предоставила на собственото си дружество за безвъзмездно ползване неограничено извън определеното с договорите време 6 медицински апарата, собственост на ВМА.

Предоставила е на ГПСМП "Дерма Прим МК" ООД без правно основание, за безвъзмездно ползване - свободно и неограничено във времето, 10 (десет) броя апарата, собственост на ВМА и зачислени на поверената й Клиника. Възлагала е на служители на Клиника "Дерматология и венерология" към МБАЛ–София към ВМА в работното им време, наред с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение, да извършват процедури на пациенти на ГПСМП "Дерма Прим МК" ООД с 12 ( дванадесет) броя апарата, собственост на ВМА", описват подробно разследващите.

Тъй като е позволил да се случи всичко това, ген. Стоян Тонев ще носи отговорност по чл. 285 от Наказателния кодекс в качеството си на бивш директор на ВМА и пряк началник на проф. Кадурина.

 

Освен това генералът ще отговаря и по обвинение, че в периода 29.11.2004 г. – 05.10.2009 г. при условията на продължавано престъпление съзнателно е сключил 4 неизгони сделки със същата фирма на Кадурина - "Дерма прим МК“ ООД и ЕТ" К. – Т. Д.". От това е произлязла значителна вреда за ВМА в размер на 121 803,24 лв. и случаят е особено тежък.

"На 11.11.2005 г. в гр. София, съзнателно сключил неизгоден договор ЕТ „К.- Т. Д.” - Договор за замяна, по силата на който едноличният търговец доставил на ВМА лазерна система на стойност 168 950,00 евро, а ВМА върнала на производителя  друга  лазерна система на  цена - 79 250,00 евро и заплатила за изравняване на стойността на заменяните апарати разликата в размер на  89 700 евро. От това произлязла значителна вреда за ВМА, която той представлява, в размер на 38 089,85 лв. Случаят е особено тежък, тъй като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – началник на Военномедицинска академия и вредата е в особено големи размери", се казва в мотивите на  прокуратурата.

В момента и двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 10 000 лева.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития