Новини - България

Прокуратурата: Главния държавен здравен инспектор да провери качеството на питейната вода
Прочетена: 248 пъти
Снимка: Pixabay

Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев да извърши проверка за спазване на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Решението на прокуратурата е в резултат на самосезиране по информация в медиите за наличие на уран във водата в Хасково.

Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество, се казва в информацията до медиите.

В защита на държавния и обществения интерес, ВАП е указала в срок до 22.05.2017 г., главният държавен здравен инспектор да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ в страната.

 

Вчера Районна прокуратура - Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. в гр. Хасково длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве. В хода на разследването ще бъдат разпитани служителите на РЗИ - Хасково относно обстоятелствата кога и кой ги е сезирал като им е изпратил Протоколи от изпитване от 17 октомври 2016 г. и от 9 ноември 2016 г. от акредитирана лаборатория за изпитване към Министерство на околната среда и водите. Ще бъдат разпитани и служители от Изпълнителната агенция по околна среда при Министерството на околната среда и водите (МОСВ) – отдел „Регионална лаборатория Хасково“ и от „Централна лаборатория“ гр. София, извършили изследването, взели пробите и изготвили Протоколите от изпитване от 17 октомври 2016 г. и от 9 ноември 2016 г., както и техните ръководители. Очаква се също така да се разпитат служители на „ВиК“ ЕООД - район Хасково и „Басейнова Дирекция – Източно беломорски район“ – Пловдив. Документация ще бъде изискана от МОСВ, „ВиК“ ЕООД - Район Хасково, РЗИ - Хасково и Басейнова Дирекция – ИБР Пловдив.

 

От Парламентарната група на „БСП за България“ пък поискаха още в първия си работен ден вчера на 21 април (утре) да бъдат изслушани министрите на здравеопазването, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития