Новини - Свят

Производителите на лекарства искат общ фронт срещу супермикробите
Прочетена: 514 пъти

Водещи световни фармацевтични компании подписаха декларация, с която секторът се ангажира в борбата срещу резистентните на лекарства супермикроби и призоваха правителствата да създадат нови икономически модели за антибиотици, съобщи в. Financial Times.

Сред подписалите апела над 80 фармацевтични и диагностични компании са и петте най-големи производителя на лекарства по пазарна капитализация Johnson & Johnson, Roche, Novartis, Pfizer и Merck. Декларацията, оповестена по време на Световния икономически форум в Давос, включва също AstraZeneca, GlaxoSmithKline и Sanofi.

Подписалите признават, че съществуващите антибиотици губят ефикасността си с по-голяма скорост, отколкото учените разработват по-съвършени. Според индустрията, научната и развойната дейност трябва да бъде приоритет в глобалната здравна политика. Компаниите отбелязват, че са „готови да поемат своя дял" за увеличаване на инвестициите в нови антибиотици и опазване от прекомерната употреба на съществуващите лекарства, която в голяма степен е допринесла за нарастването резистентността към лекарства.

Бизнесът призовава правителствата да подкрепят нов търговски модел, който ще увеличи стимулите за изследвания и развойна дейност, но няма да насърчава свръхупотребата на създадените нови лекарства.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития