Новини - България

Програмата за профилактика на рака на шийката на матката продължава до 2020-а
Прочетена: 332 пъти

Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в периода 2017 – 2020 г. одобри правителството на днешното си заседание.

 

Ракът на маточната шийка е (РМШ) е една от най-разпространените форми на рак при жените и е тежък социално-икономически проблем на съвременното обществено здравеопазване, припомнят от пресцентъра на Министерския съвет. Ежегодно в света се регистрират около 528 000 нови заболели и 266 000 смъртни случаи.

 

Най-голяма е тежестта на проблема в Източна Европа, където смъртността от РМШ е над два пъти по-висока, отколкото в останалите части на Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО). В сравнителната европейска статистика, България се нарежда на място, близко до това на най-неблагополучните страни с трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност.

 

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), регистрираните жени с рак на маточната шийка в страната са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 година. Всеки ден в България умира една жена с РМШ и се диагностицират три нови случая на заболяването.

"Правилният път за намаляване както на заболеваемостта, така и на смъртността от рак на маточната шийка е прилагането на Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка", се казва в правителственото съобщение.

Профилактичните HPV ваксини са най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактика. В свои становища от 2013 г. Световната здравна организация, Световният алианс по ваксини и имунизации (GAVI) и Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) твърдо застават зад профила на безопасност на HPV ваксините и продължаването на тяхното прилагане в света.

 

Според регистрационните данни, описани в кратките характеристики на профилактичните HPV ваксини, те притежават над 90% ефикасност по отношение превенцията на предракови изменения и рака на маточната шийка.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития