Новини - България

Прогноза: 24 милиона онкоболни в света след 20 години
Прочетена: 827 пъти

Броят на диагностицираните случаи на онкологични заболявания в световен мащаб ще достигнат 24 милиона през 2035 г., което е с почти 10 млн. повече от регистрираните 15,2 млн. случая през миналата 2015 година. Това обяви националният консултант по клинична хематология проф. Георги Михайлов на семинар за журналисти във Велинград, цитирайки прогнозните данни на Американската асоциация за изследване на рака. 

"Ръстът при заболеваемостта се дължи от една страна на подобрената диагностика, която открива туморите във все по-ранен стадий, и от друга страна на вторичната заболеваемост. Всички знаем, че химиотерапията понякога има неприятни последствия и един овладян рак на гърдата, например, може да се завърне след години като лимфом", обясни проф. Михайлов.

При тази статистика се очаква онкологията да остане едно от водещите направления, в които фармацевтичната индустрия ще инвестира занапред. Според прогнозните данни на международната анализаторска компания IMS Health през 2019 г. разходите в сектора ще достигнат 374 млрд. евро, което подрежда онкологията на четвърто място сред приоритетните области на фармабизнеса (след терапията на болката, медикаментите без рецепта и антибиотиците).

 

През 2020 г. онкологията и онкохематологията ще бъдат най-големият сегмент сред терапевтичните области с очакван годишен ръст от 11,6%, достигайки обем от 153,1 млрд. долара.

 

В тази връзка прогнозният ръст на инвестициите в клинични проучвания на нови медикаменти се очаква да достигне 39% през 2019 г., което в реално изражение формира сумата от 32 млрд. евро (при 23 млрд. евро през 2014-а). Към 2013 г. общо 6 234 продукта са били в процес на активно разработване, като 34% ото тях са в сферата на онкологията. Според данните на IMS Health 1 026 от разработваните онкологични медикаменти са в предклинична фаза, само 102 са в последната трета фаза на клиничното проучване, а едва 16 са в процес на регистрация.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития