Новини - България

Прогенерична лекарствена политика е една от целите в управленската програма на проф. Камен Плочев
Прочетена: 143 пъти

НЗОК ще провежда ясна и целенасочена прогенеричната политика, заяви днес по време на изслушването си пред парламентарната здравна комисия кандидатът за управител на Здравната каса проф. Камен Плочев. Според него това е мярката, който ще доведе до намаляване на разходите на касата за медикаменти под патент. В същото време ще се увеличат значително възможностите на фонда да поеме лечението на значително по-голям брой пациенти, които страдат от различни социалнозначими заболявания. Новост в лекарствената политика на касата ще бъде търсенето на варианти за реимбурсиране на цели лекарствени терапии, а не само на един отделен медикамент.

 

Проф. Плочев застъпи и тезата, че е необходимо да се обсъдижсъздаването на отделен фонд, който да поеме финансирането на лекарствата за редките болести.

 

"Усещам амбиция и твърда ръка, има подреденост във вашия подход, направихте добър разрез на проблемите на здравната каса", обърна се здравният министър проф. Николай Петров към проф. Плочев в края на изслушването. Той го увери в пълната подкрепа на своя екип и му пожела успех.

 

Всички членове на Здравната комисия гласуваха „за“ представянето на кандидатурата на проф. Плочев в пленарна зала. Ако народните представители я одобрят при гласуването в петък, той ще бъде избран за управител на НЗОК     

 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития