Новини - България

Проф. Златица Петрова се връща за трети път като шеф на медицинския ДАНС
Прочетена: 380 пъти

От една седмица проф. Златица Петрова се е върнала на стария си пост като изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО), по-известна като медицинския ДАНС. Това е третото й назначение начело на агенцията.

 

Проф. Петрова беше първият директор на ИАМО. В началото на 2012 г. тогавашният здравен министър д-р Стефан Константинов я освободи от длъжност. Причината - проверка на министерството в агенцията показала забавяне и неяснотии, документи, които отпадат лесно в съда, раздаване на допълнително материално стимулиране не по установения ред и др. В края на 2014 г. проф. Петрова бе върната като директор на медицинския ДАНС от д-р Петър Москов, който бе министър тогава.

 

В началото на март тази година служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев обаче отново я освободи, а на нейно място назначи д-р Михаил Христов. С идването на новия министър проф. Николай Петров стартият шеф на ИАМО е възстановен на длъжност за трети път. Нейн заместник е Татяна Иванова, а главен секретар Димитър Евлогиев.

 

Проф. Златица Петрова е завършила Медицинския университет в София през 1979 г. Има три специалности: анестезиология и реанимация, клинична токсикология и здравен мениджмънт. В продължение на 13 години е работила в УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ като анестезиолог. От 1992 г. до 1994 г. е била заместник-министър на здравеопазването и главен секретар на Министерството на здравеопазването. От самото основаване на здравната каса е била последователно директор на дирекция „Медицински дейности” и „Медицински одит“, а сега поема ръководството на ИАМО за втори път.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития