Интервю -

Проф. Владимир Пилософ: Медицинските клоуни трябва да станат част от персонала на детските клиники
Прочетена: 557 пъти

Председателят на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Владимир Пилософ пред Redmedia за възраждането на идеята за създаване на национална детска многопрофилна болница „Детски здравен парк“ и за необходимостта от внедряването на медицински клоуни в педиатричните отделения.


 

Проф. Пилософ, известен сте като ревностен радетел на идеята за смехотерапията в детските клиники. Докъде стигна тя, има ли развитие?

 

- Медицинските клоуни вече са познати у нас. В Националната кардиологична болница вече работят двама. За да има обаче идеята развитие е важно тази фигура да се институционализира и дейността им да се рагламентира. Имах тези дни разговори в Британското посолство с колегите от GlaxoSmithKline, които стоят зад идеята (бел.ред. – През ноември 2012 г. компанията и брандът Panadol Baby стартираха Национална инициатива за подобряване на болничния престой на децата в България „Приказки без край“. Към днешна дата аниматорите на програмата обхващат 14 болници от 5 града на страната. Инициативата се реализира с подкрепата на БПА), затова мисля, че е време  за тази стъпка. Всъщност медицинските клоуни и смехотерапията на пръв поглед звучат само забавно и приятно, но това е една много сериозна дейност, която е част от лечебния процес. Опитът на други страни доказва колко полезна е тя и колко благоприятен ефект има върху  детското здраве. Така че, отговорът трябва да бъде търсен в тази посока – подходящ статут и регулация на работата им.

 

Вчера огласихте идеята за изграждането на голяма детска многопрофилна болница с наименованието „Детски здравен парк“. Какво се крие зад него?

 

- Това е модерното виждане за лечебно заведение. В света вече има детски здравни паркове, така както има технологични паркове. Идеята е същата. Това са големи пространства, които обединяват медицинската, психологическата и социалната грижа за детето и семейството му, като създават най-благоприятната среда. Това включва мощна апаратура и технологии, развита лабораторна диагностика, квалифицирани лекари, добре обучен медицински и помощен персонал, места за игри и забавления. Психолозите и социалните работници също са част от екипа. И тъй като стана въпрос за клоуни, ще кажа, че и за тях има място в детските здравни паркове. Замисълът, който стои зад тази концепция стъпва върху разбирането, че болестта е само малката част от живота,  а  по-голямата е здравето. Което ще рече, че попаднали в дружелюбна и приветлива среда, детето и родителите му ще възприемат болестта не като някакво фатално събитие, а с повече спокойствие и увереност в добрия изход.

 

Не пропускате да засегнете и темата за родителите, за семейството...

 

- Естествено е на първо място център на вниманието и грижата да бъде детето. Със сигурност обаче е важно на родителите да бъдат създадени  подходящи условия по-лесно да преодолеят трудностите, свързани със заболяването и те самите да се чувстват обградени от внимание и разбиране. Това е от много голямо значение за благоприятния изход.        

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития