Новини - България

Проф. Виктор Златков: Аз съм действащият ректор на МУ-София
Прочетена: 507 пъти

"Има решение на Общото събрание на Медицинския университет и то е еднозначно. Отзована е проф. Вихра Миланова като ректор и след подписване на заповедта от председателя на Общото събрание, каквато е йерархичната структура, в момента аз съм действащ ректор".

Това обяви на извънредна пресконференция проф. Виктор Златков, издигнат за ръководител на МУ-София от скандалното Общо събрание на 11 октомври, чиято легитимност все още не може да се установи.

"Налице е конфликт в управлението, който не е измислен от мен. Лично аз нямам никакви негативни или лоши отношения с настоящия ... досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Работили сме професионално добре, имали сме общо пациенти и лично аз мога само да й пожелая да продължи успешно работата си в катедрата, която ръководи. Разбира се, тя е един високо ценен специалист в областта на психиатрията, който е нужен на страната безспорно", коментира проф. Златков.

Приоритетите в работата му занапред ще бъдат основно два - възстановяване на академизма и запазване на гарантираната от закона автономия на университета. От думите му стана ясно, че ще продължи работата и по изграждането на Ректорат, тъй като е "недопустимо най-голямото и най-старото медицинско висше училище у нас да няма свой собствен дом".

 

Освен това проф. Златков призова и за приемственост в управлението на Медицинския университет.

"Да не се делим на приятели и врагове, защото утре ние сме пак заедно с нашите пациенти, пак сме заедно при решаване на проблемите с обучението. И независимо, че в една или друга степен сега има една по-голяма емоцоналност, най-важното е да не позволяваме сатанизирането на хората, защото те са най-големият капитал на унивреситета", допълни новоиздигнатият ректор.

Накрая проф. Златков повдигна и завесата пред конфликтите в управлението, от които страда МУ-София.

"Наскоро беше прекъсната рязко една дългогодишна и успешна инвестиционната политика, водена от нашия университет. За нас е немислимо да останем без собствен ректорат. Всяка политика, провеждана в тази негативна за нашето висше учебно заведение атмосфера, е недопустима", коментира професорът, намеквайки за спестените 85 млн. лв. в БНБ, разпределени от екипа на бившия ректор проф. Ваньо Митев в инвестиционната програма на университета.

Проф. Златков е национален консултант по акушерство и гинекология от началото на 2016 година. Управляваше СБАЛАГ "Майчин дом" от 2009 г. до средата на тази година, когато уведоми с писмо здравния министър, че няма да се кандидатира за трети мандат. По време на професионалния си път е бил член на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД).

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития