Новини - България

Проф. Вихра Миланова е новият ректор на Медицински университет - София
Прочетена: 1427 пъти

Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова ще наследи проф. Ваньо Митев като ректор на Медицински университет - София. На днешното Общо събрание на висшето учебно заведение тя беше избрана почти единодушно с 374 от общо 375 гласа.

 

За поста проф. Миланова на практика нямаше конкуренция, защото от години е член на Академичния съвет на МУ - София. Изборът й се наложи след като вторият пореден мандат на проф. Митев изтече в края на февруари.

 

Освен национален консултант проф. Миланова е и ръководител на Клиниката по психиатрия на университетската болница "Александровска". По този повод екипът на лечебното заведение първи се похвали с новината за нейното избиране за ректор и публикува поздравление на фейсбук страницата на болницата.

 

"Екипът на УМБАЛ "Александровска" се гордее искрено с нейните постижения през годините и й желае да бъде най-успешния и блестящ ръководител на най-знаковата и авторитетна школа за висше медицинско образование в България".

 

Проф. Миланова работи в сферата на психиатрията повече от 30 години. Наследява професията от баща си и се дипломира през далечната 1979 година. Започва работа като ординатор в психиатричния диспансер в Плевен, но след успешно положен изпит през 1982 г. става асистент в Катедрата по психиатрия на ВМИ, София. Същата година придобива и специалност. От 2004 г. до днес ръководи Клиниката по психиатрия на "Александровска" болница. Специализирла е във Великобритания, Гърция и Ирландия.

 

През 2014 г. получава наградата на Български лекарски съюз (БЛС) за цялостен принос в психиатрията, а преди броени дни зае своето място сред 753 свои колеги в класацията на Дарик радио "Най-добрите лекари на България".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития