Новини - България

Проф. Ваньо Митев: Нека държавата не върви против собственото си висше образование
Прочетена: 678 пъти

Нека държавата не върви против собственото си висше образование. Затова призова акад. проф. д-р Ваньо Митев, първи заместник-ректор на Медицински университет – София, на пресконференция по повод разразилия се скандал във висшето учебно заведение и прекратяването на договора на университета и италианската компания „Студиум“ за Център за изнесено обучение в Киасо, Швейцария.

 

Заради възникналата ситуация, извънредно от Италия, в България са пристигнали представители на компанията – проф. Антонио Джованони, неин почетен президент, и Маурицио Полидори, представител на фамилия Полидори – собственик на „Студиум“.

„Затварянето на Центъра означава, че студентите от втори курс в Киасо трябва спешно да се преместят в София без предупреждение и не е ясно дали ще получат дипломи, обясни последиците от прекратяването на този договор проф. Антонио Джованони.

По думите му, ако сега се прекъсне обучението, догодина няма да има нито един нов италиански студент.

Обръщаме се към министър Меглена Кунева: Не рискувайте имиджа и брандинга на България като дестинация с качествено образование, не ограничавайте възможностите на българските преподаватели да провеждат обучение в Европа, да трупат европейски опит и да прославят българското образование и специалисти, каза проф. Джованони.

На пресконференцията бе обяснено, че на базата на приетите промени в Закона за висшето образование от 01.03.2016 г., Центърът за изнесено образование е обявен за незаконен в одита на МОН. Според представителите на центъра, той е обслужващо звено и напълно съответства с българското законодателство, а преди два дни компания „Студиум“ получава анекс за прекратяване на договора за този център.

„Шокирани сме от тази ситуация, пристигнахме в България по спешност и се надяваме да намерим заедно изход от създаденото положение. Това, което се случва, касае авторитета на българското образование, а бих казал и на държавата като цяло. Това е международен скандал, какъвто досега не съм срещал в дългогодишната си практика. „Студиум“ се занимава с дейности в сферата на европейското образованието и обучава европейски студенти от 40 години и въпреки различните промени в законодателствата на други държави, никога не сме имали подобен случай, каза проф. Джованони.

На пресконференцията бе представена хронологията на работа на центъра с МУ-София. Той стартира своята дейност през 2013 г., след писмо на министър Анелия Клисарова с разрешение от МОН. По-късно министър Тодор Танев и одитите за този център също нямат забележки. Предназначението на Центъра за изнесено обучение е през първите две години италианските студенти да учат в Швейцария, за да могат те и родителите им да се убедят в качеството на образованието, предоставяно от МУ – София, особено при положение че България не е позната страна за медицинско обучение в Европа, а конкуренцията от европейски медицински университети е огромна. През следващите четири години тези студенти продължават образованието си именно в МУ – София. По този начин Центърът подсигурява студенти на университета и съответно приходи. Тези италиански студенти с днешна дата са над 300 на брой. Всеки един от тях плаща по 8000 евро годишно на България – само за образование, и още по 10 000 евро за останалите си разходи у нас на година.

От своя страна само за първата година от стартирането на съвместната дейност компания „Студиум“ инвестира 800 000 евро, за да промотира българското образование и брандинга на България и българските преподавали.

„Този международен скандал ще изплаши и прогони не само италианските студенти, той ще уплаши, разочарова, разубеди всички европейски студенти, които възнамеряват да се запишат както в МУ – София, така и във всички останали български висши училища. Ето защо трябва да се намери решение на ситуацията, заяви проф. Митев.

По думите му работата на центъра трябва да продължи, докато тече процедурата за филиал.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития