Новини - България

Проф. Ваньо Митев излезе под гаранция срещу 20 000 лева
Прочетена: 551 пъти

Бившият ректор на медицинския университет в София проф. Ваньо Митев засега се разминава с ареста, след като Софийската градска прокуратура му наложи мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 лева.

 

На проф. Митев е повдигнато обвинение за злоупотреба, безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Мотивите на прокуратурата са, че в условията на продължаващо престъпление е сключил 5 сделки, с които е ощетил висшето учебно заведение с 276 908 лева. Ако вината му бъде доказана, бившият ректор може да влезе в затвора за период от 1 до 10 години.

"Има персонална атака срещу мен, която се води от много високо ниво, за да стане това мълниеносно прокурорско разследване. Може и по-високо от министър да бъде", коментира на излизане от прокуратурата проф. Митев.

По думите му финансовото състояние и дейността на университета многократно са били одитирани без никакви забележки от проверяващите органи. Освен това той като ръководител е оставил МУ-София с печалба от 100 млн. лв., голяма част от която в момента се съхранява в трезора на Българската народна банка (БНБ).

 

"Ако го бях оставил на загуба, сега никой нямаше да се занимава с мен и щях да си пия водката спокойно", коментира още проф. Митев.

 

Повод за разследването срещу него е одитът, поръчан от Министерството на образованието и науката за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г., след постъпил сигнал от Германия за проблеми с изнесеното обучение в бази на МУ-София зад граница.

 

Сделките, за които му е повдигнато обвинение, касаят закупуването на високопроходим джип "Land Rover", сключването на договори за правна помощ и контракт за научноизследователско проучване. 

 

Предлагаме ви пълния текст на съобщението от прокуратурата. 

 

На 30.07.2014 г. в гр. София в качеството си на длъжностно лице, Митев съзнателно е сключил неизгодна сделка - договор за доставка на автомобил с висока проходимост /4х4/. Договорът е подписан между Медицински университет–София, в качеството му на възложител, и "Мото-пфое" ЕООД, в качеството му на изпълнител, с предмет на договора л. а. марка "Land Rover", модел "Range rover sport HSE DYNAMIC", бензин, нов и неупотребяван. От сделката е произлязла значителна вреда в размер на 117 108 лв. за учреждението, което Митев представлява.

На 29.09.2014 г. в София, като длъжностно лице съзнателно сключил неизгодна сделка – договор за правна помощ /ведно с 2 бр. анекси към него - за промяна на начина на плащане и удължаване на срока на договора/ и процесуално представителство, сключен между Медицински университет–София, в качеството му на възложител и изпълнители адв. Евелина Стоева – Димитрова и адв. Иван Арнаудов, и от това е произлязла значителна вреда в размер на 58 800 лв. за учреждението, което представлява – Медицински университет–София.

В качеството му на длъжностно лице на 22.04.2015 г., Митев е сключил неизгодна сделка за научноизследователско проучване и консултации на нормативните основания за създаване устройство и управление на научноизследователските и образователни организации в България, подписан между Медицинския университет, в качеството му на възложител, и изпълнител адв. Евелина Стоева – Димитрова, и от това е произлязла значителна вреда в размер на 14 000 лв. за Университета.

На 28.04.2015 г. като длъжностно лице, Митев съзнателно сключил неизгодна сделка–договор за проектна услуга по изработването на нов устройствен план на възложителя, сключен между Медицински университет – София, в качеството му на възложител, и изпълнител адв. Евелина Стоева – Димитрова. От сделката е произлязла значителна вреда в размер на 14 000 лв. за МУ.

На 27.10.2015 г. в София в качеството си на длъжностно лице, Митев съзнателно сключил неизгодна сделка – договор за правна помощ, подписан между МУ – София, в качеството му на възложител и изпълнител адв. Пламена Димитрова Пенова и от това е произлязла значителна вреда в размер на 10 200 лв. за учреждението, което представлява - Медицински университет – София.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития