Новини - България

Проф. Цветалина Танкова: Високата кръвна захар е само върхът на айсберга
Прочетена: 286 пъти
Снимка: Pixabay.com

Оценяването на състоянието на един пациент с диабет само на базата на нивото на кръвна захар е отдавна изоставено - ние ендокринолозите наричаме този подход "глюкоцентричен" и за нас той е минало. Това заяви на пресконференция днес проф. Цветалина Танкова, ендокринолог диабетолог от Специализираната болница за активно лечение по ендокринология (СБАЛЕ) "Акад. Иван Пенчев" в столицата. По нейните думи високата кръвна захар е само върхът на айсберга, заедно с нея състоянието на диабетния пациент трябва да се оценява и с проследяване на артериалната хипертония, на теглото и липидния профил. 

 

"Съвременната медицина разглежда диабета като еквивалент на сърдечно-съдово заболяване. Поради това и всички препоръки, които издава Българското дружество по ендокринология поставят акцент върху комплексния подход. При него се спазва принципа за лечение, което гарантира едновременно добър контрол на кръвната захар, телесното тегло, нивата на артериалното налягане и на липидите в кръвта. Комплексният подход добавя години към живота на диабетика", подчерта проф. Танкова.

 

Тя цитира данни от световни проучвания, в които е доказано, че наличието само на диабет намалява продължтелността на живота с 6 години. Освен това, когато пациентът страда от диабет и още едно сериозно съдово заболяване, като миокарден инфаркт или мозъчен инсулт, прогнозата е, че той ще живее с 12 години по-малко, а когато има налице комбинация от тези три заболявания, продължителността на живота намалява с 15 години. В същия ред на мисли специалистката цитира данни за повишения риск от смърт, който е респективно 2 пъти, 4 пъти и 7 пъти по-висок при изброените три групи пациенти - с диабет, с диабет и едно тежко съдово заболяване - инфаркт или инсулт, и при диабетици с двете заболявания - инфаркт и инсулт.

 

България е сред страните, в които пациентите са с най-добър достъп до иновативни терапии на диабета, какъвто нямат дори и напредналите страни от Западна Европа, стана ясно на пресконференцията. При избора на лечение специалистите имат богат избор на медикаменти, които повлияват  не само основното заболяване, но и оказват благоприятен ефект върху сърцето и съдовете, подчертаха проф. Цветалина Танкова и проф. Анна - Мария Борисова, също ендокринолог в СБАЛЕ.   

 

Те обявиха, старта на Национална кампания под наслов "Когато мислиш за своята кръвна захар - мисли и за сърцето си". Тя се осъществява от Българското дружество по ендокринлогия съвместно с фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития