Новини - България

Проф. Цветалина Танкова: Не яжте храни за диабетици
Прочетена: 5901 пъти
Едно парче нормален шоколад е сто пъти по-безвреден за здравето от шоколад без захар, пълен с мазнини.

Примамливите продукти "без захар" в магазините, които изкушават не само болните с диабет, но и всички хора "на диета" и със специално отношение към "сладкото", са по-вредни от обикновените храни по щандовете. Тайната издаде ендокринологът проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" и ръководител на Клиничния център по ендокринология в Медицинския университет в София, по време на първия модул на академията за здравни журналисти „Часът на диабета“. Организатор на обучителната програма е АстраЗенека България. Тя се реализира с подкрепата на посолството на Великобритания и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.

"Стигаме до крайност, когато изписваме лечение на нашите пациенти, и ги съветваме да не прибягват до храни за диабетици", споделя проф. Танкова.

Най-голямата заблуда за този тип продукти е, че понеже нямат захар, могат да бъдат консумирани неограничено. Много хора се подлъгват и стигат до крайности, изяждайки няколко шоколада наведнъж, цели опаковки с вафли или бисквити.  

"В шоколада наистина няма захар. Но за да има консистенцията на шоколад, е пълен с мазнини и то от най-опасните, които увреждат кръвоносните съдове. Той е доста по-скъп, доста по-мазен, с доста повече калории и всъщност пациентът няма никаква полза от приемането на този продукт", уточнява специалистът по ендокринология.

По думите на проф. Танкова захарта не е толкова голям бич за пациентите, колкото твърдите наситени и животински мазнини, които се влагат в продуктите за диабетици. Те запушват кръвоносните съдове в цялото тяло, което може да предизвика редица неприятни усложнения при хората с диабет.

 

Засягането на малки кръвоносни съдове в очите, например, може да доведе до промени на очните дъна, което да провокира проблеми със зрението. Пациентите с увреждания на нервната система пък губят чувствителността на крайниците си, а това увеличава риска от появата на отворени и незарастващи рани и гангрени, които могат да доведат и до ампутация. Опасностите са още по-големи, когато се засегнат големи кръвоносни съдове в мозъка или сърцето, защото тогава най-често се стига до инфаркти и инсулти.

"Много от тези продукти вече ги няма в Западна Европа, но ги има тук, защото се злоупотребява с нашето невежество. Ние като специалисти въобще не ги препоръчваме", категорична е проф. Танкова.

Съветът й е диабетиците да приемат нормални храни, дори и съдържащи захар, но да внимават с количествата. А пациентите с диабет Тип 1, които са на инсулинова терапия - да компенсират допълнителната захар с лекарствената си доза.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития