Новини - В медиите

Проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ: Грипът ще застигне поне 2 млн. души
Прочетена: 342 пъти

Между 1,5 и 2 милиона души се очаква да бъдат застигнати от грип тази зима, прогнозира в ефира на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Тази година имаме сериозна грипа епидемия", заяви специалистът, отбелязвайки, че от 1-ви октомври до момента 980 000 души са били с прояви, подобни на грип, като при 80% от тях диагнозата е доказана.

Пикът на грипа се очаква следващата седмица, след което ще започне постепенен спад. Отшумяването на епидемията обаче тази година ще е по-бавно заради спецификата на самия вирус. Рязко намаляване на заболелите се очаква едва в края на февруари.

 

По думите на проф. Кантарджиев най-много хора се заразяват в градския транспорт. Въпреки това, заради въведената грипна ваканция в много общини, включително и в столична, разпространението на вирусите ще бъде ограничено и пикът на епидемията може да се забави.

"Когато човек е болен, 4-5 души около него получават имунитет, без да са се разболели. Те са в контакт с вируса и са направили имунен отговор", отбеляза още проф. Кантарджиев.

По думите му, за да се избегне разпространение на заразата, е препоръчително да се избягва контакт с болни хора, да се носят предпазни маски и редовно да се мият ръцете.

 

Симптомите на грипа са повишаване на температурата, рязка загуба на сили, болки в мускулите, гърлото и очите, при които е добре да се потърси консултация с лекар. Добре е това да се направи по телефона, за да се избегне прекия контакт с много хора пред кабинета на джипито. Преглед при специалист се препоръчва, ако признаците се задълбочат няколко дни.

 

Целият разговор с него можете да гледата ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития