Новини - България

Проф. Тодор Кантарджиев: Липсата на програма за полово предавани инфекции е сериозен пропуск
Прочетена: 146 пъти
Снимка: Redmedia.bg

У нас липсва Национална програма за полово предаваните инфекции и този пропуск е много съществен, защото води не само до сериозни здравни последци, но и до значителни финансови загуби. Това мнение изрази пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантадрджиев на медиен семинар "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ." По неговите думи влагането на значителен финансов ресурс единствено в лекарства не е условие за ефективно справяне с тези заболявания. Като пример той даде факта, че редица полово предавани заболявания впоследствие се оказват причина за стерилитет, но никой не си дава сметка, че ранната и прецизна диагностика може да предотврати  това тежко усложнение.

 

"Само с едни пари, които се дават за едни лекарства без да има адекватна система за диагностика не е възможно да се решат проблеми, които са от съществена важност за общественото здраве. У нас вече няма нито една работеща лаборатория за трипер и сифилис. Подценяват се херпесните инфекции, системните микози и криптококози, както и много други вирусни и бактериални инфекции. Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която няма работеща Национална програма за антибиотичната резистентност", каза проф. Кантарджиев.

 

Специалистът се спря и на липсата на система за проследяване на вирусния товар при пациенти с ХИВ/СПИН и за придобита резистентност към лекарства, прилагани за лечение на ХИВ. По неговите думи тази инертност и непридържане към добрите световни практики води единствено до компрометиране на прилаганите терапии, защото те се провеждат на сляпо без да има яснота за реалното повлияване на болния, динамиката на болестния процес и прогнозата за развитието му. В същото време се изразходват и много финансови средства, без да се постига резултат.

 

"По този начин ние не само не вървим напред, а се връщаме към ситуацията, в която сме били в края на 90-те години на миналия век", коментира проф. Кантарджиев.

 

Резистентността към ХИВ вируса е проблем, на който се обръща внимание в целия свят, поясниха и други специалисти, участващи в дискусията. Представени бяха данни от проучвания, според които мащабни проучвания по темата са установили, че в САЩ  24,9% от лекуваните развиват резистентност към основни групи медикаменти, а в съседна Гърция този процент е 18,4%. Експертите бяха категорични, че тази тенденция не трябва да се подценява и да се взема предвид при определянето на приоритетите на страната ни в борбата с ХИВ/СПИН.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития