Новини - България

Проф. Стоян Миланов: Обучителният спешен център е обречен на провал
Прочетена: 1677 пъти

"Не знам откъде и как дойде това, но е обречено на провал".

С тези думи директорът на най-голямата спешна болница у нас "Пирогов" и национален консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов коментира бъдещото създаване на Национален център за обучение и квалификация в системата на спешна медицинска помощ.

 

Концепцията за него беше разработена от здравния министър в оставка д-р Петър Москов, въпреки протестите на работещите в сектора. Спешните медици отдавна настояват за Национален център по спешна медицина, но така и не застанаха зад визията на ресорното ведомство.

 

Проектът, който преди близо два месеца беше одобрен от правителството в оставка, предвижда центърът да бъде самостоятелна структура, регистрирана като здравно заведение - разпоредител с бюджетни средства към Министерството на здравеопазването. Ще разполага само с пет души персонал и ще се ръководи от директор, избран с конкурс. Устройството и дейността му са регулирани в правилник, публикуван преди месец на сайта на ведомството.

"Нямам представа и до момента не съм разговарял като национален консултант за това какъв е замисълът на подобен център. (...) С пет човека щатна бройка и един директор той какво ще има - чистачка и портиер?", допълни коментара си проф. Миланов. 

Един от възможните варианти е структурата да бъде спешно "узаконена", за да "доусвои" средствата, които останаха по програмата за квалификация на спешни медици "ПУЛСС" (Практически увод в лечението на спешните състояния - бел. ред.). Това обаче няма как да се случи без участието на "Пирогов" като университетска болница и е обречено на провал, катеторичен е директорът на лечебното заведение.

"Ако замисълът е тази дейност да се хвърли на някой директор на център за спешна медицинска помощ, няма да се случи нищо", споделя проф. Миланов.

Според него подобен Национален център за спешна медицина може да види бял свят, но под съвсем друга форма. Той трябва да е мощна структура, която да поеме всички функции в областта на спешната медицина - да сключва договори за дейност със спешните отделения в болниците, да контролира работата на всички центрове за спешна медицинска помощ в страната, да осигурява коодинацията им със спешните отделения и да бъде "наистина министерство в министерството", представи визията си проф. Миланов.

"Не знам кой министър ще има смелостта да връчи тези пълномощия на някой директор, който да се оправя с цялата тази система", сподели опасенията си директорът на "Пирогов".

По думите му създаването на Национален център за спешна медицина е страхотна идея, но "претворяването й в тази форма е много повърхностно и елементарно", затова структурата е обречена на провал още преди да е заработила. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития