Новини - България

Проф. Стоян Миланов: Касата се опитва да ни постави на колене
Прочетена: 479 пъти

Вече два месеца 2300 служители чакат възнагражденията си в болницата за спешна медицинска помощ "Пирогов", обяви директорът й проф. Стоян Миланов на извънредна пресконференция днес. Вчера ръководството на болницата отказа да подпише договора си с Районната здравноосигурителна каса (РЗОК), защото намира условията по него за "обидни".

"Каня ръководството на здравната каса, за да обсъдим документа, защото вътре е изпъстрено с дивотии. Това е подигравка с институцията. Касата се опитва да ни поставят на колене", заяви проф. Миланов пред медиите.

По думите му предложеният от РЗОК договор е протокол с орязан бюджет за болницата. Липсвали имена на лекари и се намалявали интензивните легла до скромната бройка от 32. Проф. Миланов определи договора и като безпрецедентна форма на рекет, защото е бил предупреден, че ако не го подпише, парите на "Пирогов" няма да бъдат преведени.

"Мисля, че някой много умело използва момента, за да нагнети напрежение, и това не е случайно. Нека го знае и министър Москов. Имам чувството, че някой се опитва да раздели, да сложи прът в колелото. Не знам кои са тези сили, но подозирам политическо задкулисие", сподели опасенията си проф. Миланов, но поиска виновните за цялата ситуация да подадат оставките си.

Парадоксът е, че парите на "Пирогов" за месец април наистина не са преведени, а персоналът работи без заплати. Затова директорът на болницата настоява парите за спешна помощ да бъдат превеждани авансово.

"Реформа се прави с пари, медицина се прави с пари. Крайно време е в тази мелачка, която продължава повече от 15 години, някой да сложи черта. Колко финансови министри се извъртяха и казват: „Аз на тези няма да им дам пари, докато не се реформират. Вие кога ще се реформирате, господа?", възмути се директорът на „Пирогов”.  

Въпреки така създалата се ситуация ръководството на болницата увери, че няма да преустанови приема на спешни пациенти и всички ще работят както досега.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития