Новини - България

Проф. Стефка Петрова: Препоръките за по-малък прием на вода са по европейски модел на хранене
Прочетена: 172 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Няма нищо сензационно и нищо странно в препоръките за по-малко количество прием на вода в новата наредба за храните и храненето, защото при съставянето й сме взели предвид препоръките на Европейската служба по безопасност на храните (EFSA)".

 

Това коментира пред Redmedia проф. Стефка Петрова от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА). По нейните думи промяната се е наложила поради факта, че EFSA вече разполага с точни данни на базата на собствени проучвания върху модела на хранене в Европа. Тези анализи са от последните години, докато преди десетилетие - през 2004 и 2005 г., когато е била изработена предишната наредба на здравното министерство, са използвани данни от проучвания, осъществени в САЩ, респективно отнасящи се до американския модел на хранене, обясни специалистът. В допълнение проф. Петрова посочи, че по онова време друг подход не е бил възможен, тъй като американските изследвания са били единствените в областта на науката за храненето . 

 

"По обобщени данни в САЩ всеки ден средният американец изпива по 1 литър безалкохолни напитки и по 700 мл студен чай, докато европеецът предпочита повече готвена храна, която също съдържа течност. Това, което отличава съществено американският модел от европейския е консумацията предимно на храна от типа fast food и много големи количества газирани напитки и студени чайове", каза проф. Петрова.

 

Според нея, изготвайки своите препоръки, EFSA e взела предвид резултатите от проучванията за съдържанието на храните от германски, британски, френски и други европейски изследователски екипи. Всички те отрязяват обективно хранителните вкусове и навици на европейците, към които принадлежи и българинът. Специалистът подчерта, че намаленият препоръчителен прием на вода с около 1 л дневно е напълно адекватен на модела на хранене у нас, който включва повече готвени храни, супи, сосове, кисело мляко и други продукти, съдържащи по-голямо количество течност. Наредбата като цяло отразява  съвременните научни виждания за съдържание на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи, категорична бе проф. Стефка Петрова.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития