Новини - България

Проф. Пилософ: Вече не съм директор на фонда, не коментирам доклада
Прочетена: 897 пъти

Отказвам да коментирам доклада за проверките във Фонда за лечение на деца, който незнайно по какви пътища е попаднал при бившите членове на Обществения съвет. Това коментира пред Redmedia бившият директор на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) проф. Владимир Плиософ.

"Не коментирам нищо за Фонда. Аз вече не съм директор и не коментирам", категоричен беше проф. Пилософ.

Докладът от провеката, назначена от Министерството на здравеопазването в края на миналата година, твърди, че той е работил в конфликт на интереси, злоупотребявал е с власт и не е управлявал добре финансовите ресурси на институцията. Не е декларирал две от длъжностите, които е изпълнявал, и не е свиквал Обществения съвет при доказано спешни случаи.

"За този доклад няма да говоря. Това, че съм председател на Българската педиатрична асоциация е известно на цяла България. Това е едната скрита длъжност. Няма да коментирам", отсече проф. Пилософ.

Документът с основните му констатации беше разпространен вчера от бившите членове на Обществения съвет, които го напуснаха в знак на протест срещу административния хаос, който се отразява на здравето на децата. Докладът им бил предоставен по Закона за достъп обществена информация. 

 

Междувременно от Министерството на здравеопазването заявиха, че проф. Пилософ вече е понесъл своята административна отговорност, като е бил освободен от директорския пост. Дали ще му бъде потърсена и съдебна отговорност е решение, което трябва да бъде взето от прокуратурата.

"Докладът на комисията разкрива редица нарушения в управлението на ЦФЛД, които бяха огласени от поискалите достъп до обществена информация. Проверката на инспекторите обхваща периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. Голяма част от констатираните нарушения са извършени по време на управлението на проф. Владимир Пилософ, за което той понесе своята административна отговорност. По искане на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев на 24 февруари проф. Пилософ подаде оставка и бе заменен на поста от д-р Тинка Троева. Ще бъде ли потърсена и наказателна отговорност вследствие резултатите от проверката, е въпрос от компетенциите на прокуратурата. На 26 януари тя е уведомена с писмо от МЗ за фактите и обстоятелствата, изложени в доклада", е официалната позиция на здравното министерство.

От ведомството припомнят също, че сегашният екип на МЗ подкрепя предложенията за промени в правилника на ЦФЛД, които да улеснят работата на институцията и да отстранят пречките пред оказването на бърза и качествена медицинска помощ за малките пациенти.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития