Новини - България

Проф. Пилософ: Свидетели сме на организирана кампания с ограничен репертоар
Прочетена: 557 пъти

"Мисля, че сме свидетели на една явно организирана кампания с ограничен репертоар".

 

С тези думи директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ обобщи пред БНТ конфликтната ситуация, която доведе до вълна от оставки на членове в Обществения съвет на институцията през последните дни.  

 

Според проф. Пилософ още от първия ден на неговото назначаване се хвърлят обвинения, че Фондът не работи, че целта е да бъде закрит, да не се пращат деца за лечение в чужбина, че цари пълен хаос, забавят се преписки, а родителите са недоволни и готови за протест. Пет месеца по-късно репертоарът е същият с прибавени нови елементи - директорът прави каквото си иска, правилникът е набързо приет, подменят се решения на Обществения съвет, заявленията се представят със сгрешени диагнози и така нататък, обобщи проф. Пилософ.

 

"Казвам с две думи, всичко това не отговаря на истината", категоричен е директорът на Фонда.

 

Той отрече да има подменени решения на Обществения съвет и за пореден път потвърди, че от 21 април досега всички деца, които е трябвало да заминат за чужбина, са заминали, и всички, които са се нуждаели от лечение в България, са го получили.

 

"На заседанията на Обществения съвет цялата реална документация е на разположение на членовете. Когато технически се подготвя заседанието и се правят извадки от тези преписки, да възможно е да бъде допусната някъде някаква грешка. Това не означава, че някой подменя", категоричен е проф. Пилософ. .

 

От встъпването му в длъжност досега Фондът е разгледал над 800 заявления, което даже е много за Обществен съвет, който се събира само два пъти месечно, коментира още той. Администрацията е само от 8 човека и се затруднява да обработва цялата документация и едновременно с това да отговаря на писмените запитвания на членовете на Обществения съвет. Писмените отговори предполагат правилна формулировка и трябва да са правно издържани, защото носят подписа на директора, а това отнема време и ангажира повече от един човек, уточни проф. Пилософ.

 

"Много е трудна тази задача. Да ми се обадят по телефона! И двата винаги са включени. От цяла България родители ми звънят. Как така те влизат в контакт с мен, а тези хора, които ме познават, не могат да вдигнат един телефон или да се разберем да дойдат половин час преди заседанието да обсъдим какво има в този протокол. Особено, когато се говори за подмяна и едва ли не за фалшификация. Извинете, звучи несериозно ...", добави проф. Пилософ.

 

Другият проблем според него е, че по време на заседанията се повдигат теми, заради които се губи излишно време - за импланти, за медицинските изделия и прочие.

 

"Нали точно затова въведохме железен ред по отношение на това кога и как ще бъдат изплащани медицинските импланти на българските болници. Изискването е да има фактура на цената, на която са го купили и второ, тази цена да е резултат от проведена обществена поръчка. Дали има разлика в цените в чужбина и тук, това е друга тема и не засяга Фонда. Но когато Фондът плаща, трябва да е сигурен, че плаща точно онази цена, на която е купено медицинското изделие от болницата. И второ, ако в клиничната пътека, по която се плаща медицинско изделие, е предвидено заплащане на изделието, то колегите в болницата трябва да си отчетат пътеката, да си вземат парите от касата и разликата само ще бъде залатена от Фонда за лечение на деца. Но този ред явно някому не се харесва. Защо аз не мога да ви кажа", обясни проф. Пилософ.

 

Според него съществуващите проблеми ще се решат веднага след като заработи информационната система на Фонда, а администрацията отстрани техническите проблеми, които сега не позволяват да се правят аудио записи на заседанията. По думите на проф. Пилософ информационната система ще бъде завършена до 10-15 дни и вероятно ще заработи пълноценно от 1 януари 2017 г., след като мине тестовия период. Аудиозаписите се очаква да бъдат въведени през следващия месец, но няма да бъдат публични, тъй като съдържат твърде много лични и медицински данни. 

 

Още от тази седмица обаче родителите ще имат онлайн достъп до решенията на Обществения съвет, обяви директорът на Фонда. Те ще бъдат публични и по номера на заявлението всеки ще може да проверява дали то е одобрено, отложено или отхвърлено. Достъпът до електронните досиета на децата обаче ще се забави и по всяка вероятност ще е възможен след като заработи електронната информационна система на Фонда за лечение на деца.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития