Новини - България

Проф. Пилософ: Преписките във Фонда ще се придвижват по-бързо
Прочетена: 307 пъти

Сроковете за разглеждане на заявленията, които постъпват във Фонда за лечение на деца, ще бъдат съществено съкратени с новите правила, одобрени вчера от Министерския съвет. Това коментира директорът на фонда проф. Владимир Пилософ предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

 

По думите му Фондът не е спирал работа нито за минута, въпреки трудните обстоятелства, а новите регламенти са способни да решат много от проблемите, с които Общественият съвет се е сблъсквал до момента. Пилософ даде пример със заседанията, които от април досега се провеждат поне два пъти месечно, поради което в администрацията се натрупват голям брой заявления. Въпреки това решения не са се бавили, категоричен е проф. Пилософ.

"Процедурата по придвижване на една преписка по стария правилник, който съществуваше, е около 50 дни. Нито едно дете, което е било планирано, включително от предишния екип, не е останало, без да получи лечение поради някакво забавяне във Фонда", коментира той. 

Новите правила ще поставят рамка на служителите във Фонда, която ще ги кара да придвижват преписките възможно най-бързо, защото "това са детски съдби, семейни съдби", добави Пилософ. Допълнителен плюс за администрацията е, че в нея работят хора с медицинско образование и по-лесно могат да вникнат в проблемите, които има около всеки случай, допълни директорът.

 

Нито един случай досега не е бил забавян заради забавено издаване на формуляр С-2, отчете още Пилософ. По думите му над 98% от случаите, които се разглеждат във Фонда, не са такива, в които няколко дни забавяне заради решение на Консилиума биха имали значение за изхода от заболяването.

"По-добре е да се вземе разумно решение от специалистите, отколкото една администрация просто да си бърза да си свърши работата. Нали искаме да направим най-доброто за здравето на децата?", добави Пилософ.

Припомняме, че новите правила предвиждат резервни членове в Обществения съвет, които да ги заместват при нужда, за да не се провалят заседания.

 

Регламентирани са и финансовите правила, на които трябва да отговаря настаняването на родителите, които пътуват с детето си в чужбина. Договорът за наем на апартамент в Париж продължава да съществува, но от новото ръководство на Фонда предпочитат да настаняват родителите в т. нар. пансион на родителите, разположен непосредствено до болницата, тъй като улеснява посещенията на родителите и по-евтин.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития