Новини - България

Проф. Пилософ: От 100 деца не повече от 25 са за лечение в чужбина
Прочетена: 346 пъти

Фондът за лечение на деца е разгледал всички над 90 заявления за отпускане на финансова помощ за лечение в страната или чужбина на вчерашното си заседание, като 27 от малчуганите гарантирано ще бъдат подпомогнати. Това заяви новият директор на Фонда проф. Владимир Пилософ в предаването "На четири очи" по bTV.

"От 100 деца, които кандидатстват, около 20 – 25 евентуално са за лечение в чужбина. Останалите се подпомагат за лечение в България", уточни проф. Пилософ и за пореден път отхвърли обвиненията, че Фондът не си върши работата.

По думите му, от разгледаните вчера заявления, 10 деца са одобрени за лечение зад граница и 5 вече са препратени към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да получат необходимия им Формуляр S2. Документът гарантира, че терапията в чужбина ще бъде за сметка на държавата, а срокът за издаването му е максимално съкратен. Всичко се придвижва по вътрешна административна линия между касата и Фонда и няма нищо общо с нормативно разписания срок от 10 дни, който се прилага, когато заявителите кандидатстват само пред касата, уточни проф. Пилософ. 

 

Финансова помощ е била отказана само на деца, които не отговорят на профила за подпомагане със средства от Фонда. Например, едно от тези деца е кандидатствало за генетични изследвания, а те не влизат в обхвата на институцията. Подобни изследвания могат да се поемат от нея само при изрични медицински показания, че извършването им ще определи важен етап от лечението на пациента. 

 

Проф. Пилософ допълни още, че в момента никой не е в състояние да направи системен анализ на получения ефект от лечението на даден пациент в чужбина от медицинска гледна точка. Има много примери на деца, които са били на терапия в чужди клиники, но години след това няма данни за нито един извършен преглед в България. Тогава трудно може да се прецени дали същите деца отново трябва да се пращат за контролни прегледи в чужбина, когато те не се следят от българската здравна мрежа. 

"Има тотално дезангажиране на българските здравни структури към тези пациенти, които са били на лечение в чужбина. Това е обяснимо - не отправям лични нападки, но в бившата администрация на Фонда нямаше нито един лекар", посочи проф. Пилософ.

Затова една от бъдещите му задачи ще бъде да назначи "мислещи доктори" в администрацията на Фонда, които да разглеждат документите, да могат да вземат адекватни решения, да правят адекватни предложения и да подготвят след това случаите по такъв начин за обществения съвет, че да е ясно на всички за какво идва реч.

 

От общо 17 члена в Обществения съвет на Фонда в момента само шестима са лекари, припомни още проф. Пилософ. 

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития