Новини - България

Проф. Пилософ не бил уволнен – подал си оставката по искане на Семерджиев
Прочетена: 289 пъти

Директорът на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) проф. Владимир Пилософ е заявил днес писмено желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност по искане на министъра на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на здравно министерство. От ведомството добавят, че служебният министър д-р Илко Семерджиев го освобождава от длъжност, считано от 6.03.2017 г. Във времето до тогава сегашният шеф на фонда ще трябва да предаде дейността на новия директор.  Кой е той обаче все още няма информация. Не са известни и мотивите за исканата оставка.

 

Припомняме, че вчера в медиите излезе информация, че проф. Пилософ е отстранен от поста. До края на деня от Министерството на здравеопазването не оповестиха какви са мотивите за това. Днес обаче бе разпространена нова информация, в която се твърди, че проф. Пилософ сам е подал молбата си за освободжаване от длъжност по искане на министъра.

 

Кадровата смяна в ЦФЛД се случва на фона на скандала около 9-годишния Байрям Али, който бе спрян от бъбречна трансплантация в Германия, въпреки решението на Обществения съвет към фонда детето да се лекува там. Становището на ведомството е на база на твърдението на националния консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, според който детето може да бъде подложено на животоспасяващата интервенция в ръководената от него болница „Лозенец“. Според създадените от Пилософ нови правила за работа на Фонда за лечение на деца, националният консултант имал последната дума при взимането на решение за всяко отделно лечение. Така здравно министерство изпълнило разпоредбите, като взело под внимание становището на проф. Пилософ.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития