Новини - България

Проф. Пилософ: Фондът за лечение на деца няма да е част от МЗ ... поне засега
Прочетена: 290 пъти

Фондът за лечение на деца няма да се превръща в дирекция на Министерството на здравеопазването, опита се да разсее слуховете новият директор на фонд проф. Владимир Пилософ в предаването "Неделя 150" на БНР.

"До този момент в разговорите, които съм имал с д-р Москов и неговия екип такъв проблем и такава задача не се е поставяна. Напротив, желанието е по възможност Фондът да продължи да работи", коментира проф. Пилософ.

По думите му, много по-трудно ще бъде да се попълни съставът на администрацията, след като "петима души са извън строя" заради повдигнатите обвинения за участие в организирана престъпна група и финансови злоупотреби. Според проф. Пилософ здравното министерство разполага с достатъчно и добри експерти, но "който и да дойде от вратата, е много трудно да поеме нещо".

 

Новият директор на Фонда лично се ангажира до 20 дни да представи своята визия за развитието на поверената му институция, но все пак намекна за възможността Министерството на здравеопазването да поеме управлението.

"От началото на тази година разходите на Фонда са от порядъка на 4,5-5 милиона лева. Събраните дарения са 6 326 лева. Тоест това е 0.14 % от разхода. За по-миналата година приходите от дарения са 250 000 лв. срещу почти 12 милиона разход, което прави под 2%. Следователно хората и представителите на различни организации, които са призвани да осигуряват дарителски кампании и т.н., изглеждат не работят достатъчно ефективно. Тогава се пита след като целият разход е от бюджета на министерството, тогава то да си ръководи Фонда", заяви проф. Пилософ. 

Всички въпроси, касаещи Фонда, ще бъдат огледани от А до Я, гарантира още той. Тепърва ще се дискутира, например, дали разходите за спане и престой на придружителите на децата трябва да са за сметка на държавата, както и дали Фондът да плаща за неща, които се припокриват с ангажиментите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

"Имам уверенията за пълна подкрепа на всички нива. Да се надяваме, че никой не е споменавал, че някой има намерения да закрива Фонда. И някой да иска да го направи, мисля, че трябва да разбере, особено за момента, това въобще е неразумно да се прави", категоричен беше проф. Пилософ.

В отговор бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков коментира в предаването "Комбина" по Нова телевизия, че самото обвинение за кражба на пари от болни деца е било твърде долнопробно замислено. Според него показните арести на вече бившото ръководство на Фонда е "брутална атака срещу една добре работеща структура".

"Не разбирам от полицейска работа, но предполагам, че тежко въоръжени полицаи се изпращат, когато се очаква яростна съпротива. А всичките тези хора би могъл да ги задържи кварталния отговорник – те няма къде да отидат. Това е като да застреляш муха с оръдие – страшно е ефектно и е абсолютно безсмислено. Акцията е измислена от някой страшно прост човек, който сигурно е сменял маслата в гаража на милицията по времето на комунизма", коментира д-р Ненков.

По думите му случилото се е автогол за здравния министър и премиера, защото с тази акция допълнително се разбива доверието и вярата на обществото в здравеопазването.
 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития