Новини - България

Проф. Петров: Ще направим опит за надграждане в здравеопазването
Прочетена: 379 пъти

С обещание за приемственост и желание да продължи вече започнатите промени в сектора новият министър на здравеопазването генерал проф. Николай Петров прие поста от своя предшественик в служебното правителство д-р Илко Семерджиев. 

"Всичко добро, което се е опитал екипът на служебния министър да направи, ще бъде прието, като добре дошло. Ще направим опит за надграждане. Каквото преценим, че трябва да се коригира, ще коригираме, ще поддържаме добра колаборация. Аз лично помолих министър Семерджиев да имаме контакти, защото ако крайната цел е да правим добри дела, те могат да бъдат постигнати само заедно", заяви проф. Петров.

В наследство екипът на Семерджиев му оставя не само отчета за свършената по време на тримесечния му мандат работа, но и документ с препоръки за започнатите реформи, които биха желали да бъдат продължени.

 

Новият здравен министър не беше словоохотлив пред журналистите и отговаряше лаконично на въпросите, но все пак потвърди, че е бил поканен да поеме поста от премиера Бойко Борисов. Проф. Петров отказа да коментира предположенията, че кандидатурата му е била издигната със съдействието на президента Румен Радев, независимо, че при представянето на кабинета тази сутрин Борисов се спря след името на здравния министър и лично благодари на държавния глава за помощта. 

"Аз съм тук в качеството си на експерт и съм тук, за да изпълня или да дам всичко от себе си за реализацията на политическата програма на коалицията, която ме е упълномощила за това. Тоест, аз ще се движа стриктно в управленската програма и моите усилия ще бъдат насочени към постигане на резултати в тази посока", отбеляза новият здравен министър.

Една от първите му задачи на поста обаче няма да е  административна. Проф. Петров ще трябва бързо да успокои страстите в спешната болница "Пирогов", където персоналът подготвя протест заради орязани заплати и иска оставката на новоназначения директор проф. Асен Балтов.

 

Тепърва министърът ще трябва да подреди и своите заместници, които ще му помагат в реализирането на здравната политика. По думите на проф. Петров имената вече са в главата му, но няма да ги обяви, преди да бъдат одобрени от министър-председателя.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития