Новини - България

Проф. Николай Петров: Проблемната величина в разходите на НЗОК са лекарствата
Прочетена: 102 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов обсъдиха на среща в министерството редица въпроси, свързани с лекарствената политика, съобщават от ведомството. Сред темите на разговор са били необходимостта от нормативно разписване на мерки за ограничаване на реекспорта на лекарствени продукти, кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), прогенеричната лекарствена политика и генеричното заместване, средствата отпускани от публичния фонд за лекарства и наложителните промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Може всеки от нас да идентифицира проблеми, но решенията трябва да взимаме съвместно, заяви министър Петров по отношение на стила на работа на екипа си и допълни: Публичност, откритост и масовост, а не еднолични решения. За мен е важно да чуя какво мислят всички и след това да излезем с решения, за които ще поема отговорността“.

Министърът добави още:

„Като погледнеш бюджета на касата и видиш разходите, установяваш, че проблемната величина са лекарствата, давам си сметка и затова ще разчитам на Вашата експертиза“.

Проф. Илко Гетов добави от своя страна:

За нас е важно държавата да не се отдръпва от този жизнено важен сектор. Декларираме подкрепа за всички усилия на министерството за ограничаване на паралелния износ  на лекарствени продукти и за повече регулация и яснота в това, кой и как прави фармацевтичния бизнес“.

В срещата участваха заместник-министър маг.-фарм. Лидия Нейчева, директорът на лекарствената дирекция в Министерството на здравеопазването д-р Десислава Велковска, заместник-председателите на Управителния съвет на БФС маг.-фарм. Димитрия Стайкова и маг-фарм. Тодор Найденов, и главният секретар на организацията маг.-фарм. Светослав Крумов.

 

Представителите на БФС изказаха удовлетвореността си от факта, че за първи път в редовно избрано правителство магистър-фармацевт, в лицето на зам.-министър Лидия Нейчева, е част от политическия кабинет на здравния министър.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития