Новини - В медиите

Проф. Николай Петров пред БНР: Ще се опитаме да решим проблема с лекарствата с проверки и законодателни промени
Прочетена: 188 пъти

Чрез постоянни проверки и законодателни промени здравното министерство ще се опита да намери решение с липсата на някои лекарства на пазара у нас. Това обясни в предаването „Преди всички“ на БНР министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

От една страна, ще бъдат проверките и те няма да бъдат кампанийни, имаме вече план за това. От друга страна, ще се опитаме през някои законодателни промени да регламентираме по-добре движението на лекарствата, каза министърът.

Според проф. Николай Петров реформата в здравеопазването означава правила и контрол и затова министерството ще се опита да създаде повече регламенти в системата:

Правила на работа, правила на заплащане, защото правилата означават и контрол. В този ред на мисли, това, което ще се опитаме да направим като реформа, е точно това – повече регламенти, не изземване на функциите, не одържавяване, не подчиняване на болничните заведения, не, те си имат своята административна управленческа свобода, но трябва да спазват правилата.“

С 30 на сто повече ще се натовари здравната система, ако се въведат диагностично свързаните групи, каза още проф. Петров. По думите му клиничните пътеки у нас са по-скоро недофинансирани, но на този етап няма по-добро решение от тях:

Това не е най-добрата система и всички го знаем добре. Алтернативна такава се обсъжда от години, като системата за диагностично-свързаните групи, добра система, работи в някои страни, но само един бегъл предварителен разчет означава минимум 30 процента повече средства за здравеопазване, което пък връща темата отново по клиничните пътеки, за това дали са добре остойностени, дали са коректно остойностени, защото има залитане и в едната, и в другата посока, но по-масовата практика е да са недоостойностени.

Цялото интервю с министър Николай Петров можете да чуете ТУК.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития